0
Fotocredits: 'Plate scraping', jbloom

Flash Dagelijkse KostBen je een strijder of luiwammes als het om voedselverspilling gaat?

Er is geen one-size-fits-all-model als het gaat om voedselverspilling in huishoudens. Australische onderzoekers ontdekten dat je consumenten kunt indelen in 3 types voedselverspillers: Warriors (strijders), Strugglers (tobbers) en Slackers (luiwammessen).

De Warriors (39,6%) verspillen bijna niets en recyclen als ware milieuhelden. Het zijn voornamelijk gezinnen met alleen volwassenen (45%) of met kinderen (29%) die in een eengezinshuis wonen. De helft is 55-plus. Gooit deze groep voedsel weg, dan doet 90% dat duurzaam door het bijvoorbeeld in de GFT-bak te sorteren, te composteren of aan huisdieren te voeren.

Dan heb je de Strugglers (40,8%). Die zijn als vrienden die zeggen te gaan sporten, maar uiteindelijk door tijdgebrek niet gaan of door motivatieproblemen eindigen met een zak chips op de bank. Ze willen het echt wel beter doen, maar hun drukke leven (deze groep heeft gemiddeld de grootste gezinsgrootte; 47% heeft kinderen) staat in de weg. De meeste voedselverspilling, waarvan 40% vermijdbaar is, vindt plaats in deze groep. Als ze voedsel weggooien, sorteren ze dat op een gemiddeld niveau (42,8%) van duurzaamheid.

De Slackers (19,6%) kenmerken zich door weinig voedselverspilling, maar sorteren dat wat nog aan voedsel in de prullenbak verdwijnt weinig duurzaam uit (15,2%). De samenstelling van deze groep lijkt op die van Warriors, alleen wonen ze vaak kleiner. Ook vormen ze het jongste segment, hebben ze de kleinste gezinsgrootte en, opvallend genoeg, de laagste motivatie om zich te verbeteren.

En wat ben jij?

FoodNavigator - Consumers food waste habits identified as Warriors, Strugglers and Slackers, 7 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.