Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
5

FlashVoedsel genoeg voor vier keer Nederland

Het is een enthousiaste uitspraak van de voorman van de gezamenlijke kruideniers van ons land, Marc Jansen. Nederland is een voedselexporterend land. We maken drie keer meer voedsel dan we zelf opeten. Ook als door lockdowns, het uitvallen van vrachtvluchten en het sluiten van grenzen voor seizoensarbeiders de toevoer van vers voedsel naar Europa hapert, verkeren we in Nederland nog altijd in een luxepositie. Het wordt wel wat minder als er flink wat tuinders, telers en boeren failliet gaan.

AD - Nederland produceert drie keer meer voedsel dan we kunnen opeten: ?Er is dus méér dan genoeg?, 27 mrt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #5
  • 28 mrt '20
  • 0:06

Als we dan ook geen avocado's, quinoa en pecannoten meer binnenkrijgen, komt het Nederlandse spul vast wel op.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #4
  • 28 mrt '20
  • 10:46

Wat een vervelend ongenuanceerde opmerking van meneer Jansen. Meer dan genoeg aardappelen en uien, jawel. Maar helemaal niks van een aantal belangrijke producten als citrusfruit en brood- of pastatarwe, om van relatieve luxes als koffie, thee en cacao maar te zwijgen. En er zal heel wat omgeschakeld moeten worden om aan genoeg spijsolie te komen. Op korte termijn zouden er wel degelijk tekorten op gaan treden.
Net gezien dat Dick daar verderop onder Flash meer over schrijft.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 28 mrt '20
  • 15:24

Was het maar waar.
Volgens eerdere schattingen en berekeningen kunnen we niet zelfvoorzienend zijn als de nood aan de man komt, zelfs niet als iedereen vegetariër wordt.

Zie ook Zelfvoorzienend op FL.

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #2
  • 28 mrt '20
  • 17:04

Mischien kan het louterend werken als er een echt tekort aan voedingsmiddelen komt.
Dat tekort aan graan voor brood en pap en deegwaren is andere koek dan de lege schappen die meer op een massa hysterie over schone bibsen berust.
Het kan verkeren.
Paar maanden geleden schreven mensen hier op foodlog, dat er in Nederland geen plaats meer voor eigen boeren was. Eten kon immers veel goedkoper worden geïmporteerd en we hadden die landbouw grond nodig voor huizenbouw en wegen aanleg .
Tis iets anders nu: We hebben straks grond nodig voor uitbreiding van begraafplaatsen:
In China lagen op een plek meer gevulde urnen met as van overledenen dan het totaal aan corona doden die China beliefde ons vrij te geven.
Die geschriften van betweters uit Wageningen dat alles beter geïmporteerd kon worden aan eten omdat we door onze "kennis economie" en handel zoveel geld verdienden, is snel bij de Slegte gekomen wegens de Ramsj kwaliteit van dit redeneren. Niemand kan de interb nationale handel en goederen stromen afdwingen als eerst een ieder aan zichzelf denkt.
Heel pijnlijk duidelijk is nu wel dat als de wereldhandelsstromen blijven wegvallen doordat iedereen eerst voor zichzelf gaat zorgen, de Nederlanders weer terug moet naar speklappen, piepers en kool. Niks sojadrankjes, quinoa zaden, vleesvervangers van soja en andere onzin.
Gaan we de boer en zijn vee weer meer waarderen. Liefde gaat nog steeds via de maag.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
  • #1
  • 28 mrt '20
  • 18:44

Dan moeten er wel heel wat vrachtwagens bij.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.