Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
8
Fotocredits: 'Potato, russian fingerlings', Dag Terje Filip Endresen

Flash‘Vleesvervangers vervangen aardappels en pasta’

"Plantaardige producten zitten in de lift. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat: vegan ‘vissticks’, kikkererwtenkebab of oesterzwamworst. De wildgroei aan diervrije, maar wel vet- en koolhydraatrijke producten baart internationale voedingswetenschappers en gezondheidsorganisaties zorgen." Dat schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant. Grappig nieuws, want vleesvervangers heten nou juist zo gezond te zijn vanwege de plantaardige eiwitten maar een beperkt aandeel vet.

De Consumentenbond liet al eens zien dat vleesvervangers processed foods zijn die niet per definitie gezond zijn. De Vlaamse diëtiste Sanne Mouha maakt het nog bonter. Ze vindt de naam ‘vleesvervanger’ doorgaans onterecht gebruikt. "Een aanzienlijk aantal van de groenteburgers en co bevatten vooral veel koolhydraten en vetten, maar weinig eiwitten. Het zijn dus veeleer aardappel- of pastavervangers dan een waardig alternatief voor vlees of vis.”

PZC - Vleesvervangers lang niet altijd gezond: 'Vaak meer een aardappelvervanger', 16 feb 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
 • #8
 • 22 feb '22
 • 18:42

pps dat geldt ook voor andere bonen met hogere gehalten aan allerlei ongewenste stofjes (andere, zoals rode linzen, kennen dat bezwaar niet zo). Fermentatie geeft enorm veel meer voedingswaarde ook.
Maar zelf gedroogde zwarte bonen (de gezondste bonen naast tuin/okrabonen) 24 uur wellen voor het koken (laten kiemen nog het beste) geeft ook al een goed resultaat met veel verwijderen (waarvoor de snelkook fabriek geen tijd heeft... dan hebben we het niet eens over HPF maar een basic product).
Ook hier weer een falafeldeeg variëteit mogelijk: met wat gefermenteerde Chinese zwarte bonen pasta ;). Heerlijk (uit ervaring)... wat uiterst fijngehakte champignon en gember erbij. Hoeft van mij niet de structuur van een varken in die structurele negatieve omstandigheden te hebben.

Frank Buurman
 • #7
 • 22 feb '22
 • 18:14

ps de gezondheid van witte pasta/ bulgur/ couscous (behalve dan superfood boekweitkorrel couscous van de Turk, perfect ook door je zelfgemaakte falafel) waag ik te betwijfelen.... van (zoete) aardappelen niet. Van highly processed vleesvervangers heb ik een vrij negatief beeld (maar koop ze wel af en toe... sommige best lekker, de meeste hoef ik niet). Maar kan niet goed beoordelen in hoeverre deze HPF ongezond is. Hydrogeneren van soja eiwit slecht met de gebruikte methodiek? Moet die soja niet natuurlijk gefermenteerd worden om schadelijke stofjes te verwijderen? (dan is er massaal iets mis)

Frank Buurman
 • #6
 • 22 feb '22
 • 17:20

Harry, dan weet ik iets meer van eiwitten (ontelbare stofjes eigenlijk, inclusief uiterst waardevolle enzymen van rauw AGF). Bio activiteit in natuurlijke samenhang, als in volle melkproducten. Prionen uit rood vlees (en foie gras e.a.) - hoe een waardevolle eiwitbron ook - bijv. aan de andere kant.... en een mogelijke bron van Amyloid vorming in hersenen en op bloedvaten. Omzettingen die mogelijk zijn in combinatie met... als nitrosaminen (ook eiwitten) in/uit vleeswaar met E250 in contact met zuren. Acrylamiden bij bakken (juist weer radicaal te voorkomen door wat melkzuur toe te voegen).
ps met je eens dat we zo veel mogelijk natuurlijk moeten eten.... liever kant en klare lekkere falafel dan een hoogbewerkte vleesimitatie... linzensoep, snert, bonen gerechten, noten en pitten, AGF gebruiken, zuivel en ei, misschien een hoogwaardig natuurlijk supplement als Spirulina (dat je ook als (goedkoper) poeder in je zelfgemaakte falafelburger - met kikkererwten en tuinbonen basis - kan stoppen)...
zelf ben ik een culinair experimenterende 'vleesminderaar' (moeilijk regelmatig om te minderen met allerlei vlees aanbiedingen), anders zou ik ook moeten stoppen met Franse kaasjes vol gezondheid....of Kefir.... het een impliceert het andere. Al zou ik best compleet vegan kunnen worden, wil ik dat niet. De zuiveloptie in een andere lijn hier neem ik serieus. Daar zouden misschien ook heerlijke kaasjes mee te maken kunnen zijn ;)

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
 • #5
 • 21 feb '22
 • 14:31

Mijn kennis over humane voeding en eiwitkwaliteit is een buurman van Niks ("next to nothing"), Frank. Behalve dan dat het me ergens van is bijgebleven dat hoe dichter een eiwit bij eiwitten uit ons lichaam staat, zoveel te beter de voedingswaarde. Kannibalisme is dus de best denkbare (eiwit)voedingsstijl!

Maar we zullen inderdaad, zoals jij al aangeeft, dit in gedachte moeten houden:

Op het moment worden vleesvervangers nog gemaakt door baanbrekende fabrikanten, die zich in allerlei technologische bochten wringen om iets in elkaar te zetten wat aan een waslijst van verlangens moet voldoen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, ze zijn op Foodlog al vaak langsgekomen. En voor een publiek wat uiterst geinteresseerd, en vaak qua kennis goed onderlegen, uiterst kritisch die productontwikkeling en marketing volgt. Dat is dan ook nog eens een publiek wat wel een paar centen kan en wil missen voor het juiste vleesvervangende product. Een niche-product.

Maar wat gaat er onherroepelijk gebeuren als de eerste paar wittebroodsjaren voorbij zijn, en meer mensen vleesvrij willen of moeten eten, omdat ze het schaarser wordende vlees niet meer kunnen betalen? Een race to the bottom onder de fabrikanten. Wie kan het nog vlugger/makkelijker/goedkoper in elkaar zetten dan de concurrentie? En wat voor methoden en ingredienten gaan er dan insluipen???? Daar zullen burgers met aardappelzetmeel nog heilig bij zijn.

Wat hoe je het ook wendt of keert, vleesvervangers zijn Ultra Bewerkt Voedsel. En daar wilden we toch net van af?

Frank Buurman
 • #4
 • 20 feb '22
 • 16:48

#2: '"Bevatten vleesvervangers VOLDOENDE en de juiste kwaliteit eiwitten?"'.... en andere voedingstoffen? En toevoegingen die je eigenlijk niet wil?
100 gram sojagehakt bevat 33% van de ADH eiwit. Met een theoretische algenburger kom je ook al een eind (gecombineerd met waardevolle andere stoffen). Meer dan met een bord met kikkererwten of linzensoep (en die soep kan prima als lunch). Skyr als je vega bent, met zuivel.
Vegans hebben het dan iets moeilijker, die moeten het hebben van sojayoghurt en kaas/ pasta op basis van noten (of die noten en pitten zelf, waarvan ook een handje geroosterd door die linzensoep ;)

Wat kan je vertellen over die eiwit kwaliteiten/ nadelen Harry?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.