19
Fotocredits: 'Koningszwam', screenshot Picnic app, FL Media

FlashPlantaardige vleesvervangers op z’n Afrikaans

Dit is een reclame uit de wereldstad Lagos in Nigeria (West-Afrika) voor een plantaardig dieet voor mensen die van die lekkere beet van vlees houden. Oesterzwammen hebben die. Heerlijk en helemaal niet Ultra Processed, hét bezwaar van vleesvervangers.



Een geheimpje uit Nederland: de koningszwam. Die is nóg lekkerder als vleesvervanger. De beet is misschien wel even lekker als die van het legendarische eekhoorntjesbrood.

Bij de exclusieve groothandel Lindenhoff zijn koningszwammen €37,30/kilo, bijna net zo duur als eekhoorntjesbrood dat zo tussen de €40 en €45 uitkomt.

Duur. Dat kan heel anders. Picnic brengt ze gratis bij je thuis: 2 voor €1,99. Met z'n tweetjes is dat een mond- en maagvullende portie voor 1 euro per persoon. De kiloprijs? Nog niet de helft van een biefstukje: €11,36 en al evenmin ultra processed.

Grappig dat zulke zalige paddenstoelen bij ons geen plantaardige vleesvervangers heten. Een Beyond Burger van namaakvlees kost nog altijd iets meer dan €24 per kilo.

Twitter - AgroprenuerEti |*Plant based Nutrition* on Twitter, 12 apr 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anita van Kampen
  • #19
  • 15 apr '21
  • 10:34

#18 Dick, een raadseltje. Als ik ging wandelen met mijn kinderen toen ze nog baby waren, de fase waarin mensen in de kinderwagen kijken om de baby te bewonderen, kreeg ik wel eens de vraag "waar komt-ie vandaan". Dan zei ik "uit mijn buik". Dat bracht soms kortsluiting bij de ander. Want ik en mijn baby matchten niet.

Don't be smug and never assume ;-).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #18
  • 15 apr '21
  • 1:03

Anita, dat zeggen Chinezen ook altijd. Ik vind het een beetje een open deur.

Daarom doe ik er ook nog eentje: er zijn individuele mensen in Afrika (idd een vreselijk divers continent met zijn eigen tribale en andere racisme), waar ook jij echt nog eens mee moet gaan praten. Ik hoop dat het hier ontstaat. Dan kun je trouwens al hier. Don't be smug.

Anita van Kampen
  • #17
  • 14 apr '21
  • 16:38

#16 Nou, nog eentje dan ;-). Dick, ik zou mezelf nooit als "woke" definiëren, maar zo'n zin "ze ZIJN echt anders" (vul voor "ze" de groep in die je wil), dat kan echt niet meer anno 2021. Jij bent anders dan ik. Mijn buurvrouw is anders dan ik. We zijn allemaal anders, en toch hetzelfde.... (en daar kun je dan een leuke boom over opzetten, maar dat is niet mijn intentie :-) ).

Afrika is vele malen groter dan Europa. Om alle inwoners van Afrika over 1 kam te scheren is über generaliserend. En op de een of andere manier wordt bij die generalisering doorgaans vergeten dat Afrika niet begint onder de Sahara, maar dat Marokko, Tunesië, Algerije en Libië óók Afrika zijn. Lagos is een gigastad zoals je in Europa nergens tegenkomt. De romantiek van "de eenvoudige Afrikaan die voedsel MAAKT" is daar net zo ver te zoeken als in de haven van Rotterdam en net zo cliché als "alle Hollanders lopen op klompen".

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #16
  • 14 apr '21
  • 12:23

Anita, dank voor je kritiek. De redactie leest mee.

Niet ter verdediging maar om het op te merken: Afrikanen zijn anders. Deze boerin is een ondernemer en ze trekt geen plantjes uit de grond, maar maakt voeding. Kom daar hier eens om. Ja, er zijn voorbeelden. Ook op Foodlog. Maar daar ben ik - behalve bij Rob Baan - nauwelijks van onder de indruk.

Anita van Kampen
  • #15
  • 14 apr '21
  • 10:55

#14 Dick het is tof dat je het opneemt voor je redactie, maar het gaat niet om een "nodeloos ingewikkelde associatie", het is een clickbait die slaat als een tang op een varken :-). Ik krijg deze clickbait binnen via de nieuwsbrief per e-mail, en de links gaan meestal naar een interessant topic, weetje of ontwikkeling, zelfs de "flashes" die misschien wel snel-snel geschreven moeten worden.

Ik reageer nu omdat dit artikel zo enorm uit de toon valt bij de meeste andere Foodlog artikelen, die zorgvuldig geschreven zijn, met kennis van zaken, een plezier om te lezen. Weer even de juf mode hoor, in de hoop dat feedback voor verbetering zorgt :-). Dit artikel zou zelfs als opstel op de middelbare school geen voldoende krijgen, vanwege ontbreken van logische opbouw en structuur, de titel die op geen enkele manier aansluit op de inhoud, een artikel dat met de woorden "op zijn Afrikaans" de impliciete boodschap geeft "goh, die Afrikanen, wat zijn ze toch anders dan wij", waarbij dat "anders zijn" bestaat uit het eten van paddenstoelen, die de schrijver zelf (kennelijk) pas net ontdekt heeft als vleesvervanger, en de aanname doet dat niemand (op Foodlog, lekker-scherp-zinnig, dat alleen maar over voeding gaat) ooit gehoord heeft van paddenstoelen als vleesvervanger.

Nuff said, volgende keer beter!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.