Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
5
Fotocredits: 'Biefstuk', pixabay

FlashVleestaks voor de verkiezingen

Minister Schouten blijkt voor een vleestaks. Ze reageert op 50.000 handtekeningen voor zo'n belastingen die ze vrijdag in ontvangst nam. De indieners blij uiteraard. Maar, zei ze erbij, van mij hoef je niets te verwachten. Politieke partijen die er iets mee willen, moeten duurder eten maar in hun verkiezingsprogramma zetten. Het volk moet erover stemmen.

De Telegraaf - Minister Schouten: discussie over vleestaks niet uit de weg gaan, 13 jun 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #5
  • 19 mrt '21
  • 18:59

Kort samengevat moet je niet aan beginnen, kan niet.

“volgens EY is het vrijwel onmogelijk om zo’n nationale vleestaks in te voeren. Het is te fraudegevoelig en onuitvoerbaar, terwijl de milieu- of gezondsheidseffecten grotendeels uitblijven, concluderen de onderzoekers van EY. Dit omdat vleesproducenten of slachterijen simpelweg naar omringende landen uitwijken. Een vleestaks heeft volgens de belastingadviseurs alleen kans van slagen als deze Europa-breed zou worden ingevoerd.” Food, agribusiness bericht

ej van Ginkel
ej van Ginkel nuchter particulier natuurbeheerder op filantropische grondslag
  • #4
  • 15 jun '20
  • 20:22

Maw. er moet vreselijk veel vlees meer gegeten worden als je van de vleestax de natuur wilt herstellen het boeren inkomen verbeteren en de minder bedeelde medelander wilt steunen.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 15 jun '20
  • 16:39

Gaan we dit in europees verband doen?

Ik kan me voorstellen wanneer we dit alleen in NL doen er hier minder geconsumeerd gaat worden. Wat hier niet gegeten wordt komt op de rest van de Europese markt en drukt daar de prijs. In feite ben je zo, als Nederland, de niet Nederlandse Europese consument aan het subsidiëren met goedkoper voedsel. Immers daar moet dan ook de prijs van plantaardig eiwit concurreren met 'goedkoop' dierlijk eiwit.

Maar goed, de partijen die er iets mee willen moeten het i.d.d. maar in hun verkiezingsprogramma zetten en uitleggen waarom mijn redenatie verkeerd is.

Verder mogen ze me vertellen in welke pot deze tax verdwijnt, algemene middelen?

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #2
  • 15 jun '20
  • 10:52

Een tax op de benodigde plantaardige eiwitten geschikt voor humane voeding om het vlees/nepvlees te produceren lijkt mij meer de lading van het probleem met vleesconsumptie dekken.
Met een vleestaks wordt er geen onderscheid gemaakt tussen bv vlees geproduceerd uit reststromen of alleen uit granen.

Gert van der Hoek
  • #1
  • 15 jun '20
  • 10:14

Via AH wordt "Boerderijvlees van Annechien" aangeboden. De slavinken bijvoorbeeld, zijn ca 2 x zo duur. Hopelijk gaat dit lukken voor haar. Lijkt mij prima en veel beter dan een vleestaks.
"Gewoon" eisen stellen aan voedsel?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.