1
Fotocredits: Braziliaans rundvlees, Marcelo Träsel

FlashVleeslanden streepten anti-vlees aanbevelingen uit IPCC-rapport

Over de betekenis en consequenties van klimaatverandering blijkt te kunnen worden onderhandeld. Met andere woorden: het is een politieke zaak.

Recent gelekte conceptteksten van het jongste Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) rapport (20 maart) laten duidelijk zien dat en hoe zwaar delegaties onderhandelen en de bevindingen van onderzoekers afzwakken of zelfs schrappen.

Micheal Thomas van Distilled ontdekte in het concept een aantal zinnen die niet zijn opgenomen in het uiteindelijke rapport. Het gaat om deze tekst: Een verschuiving naar diëten met een hoger aandeel aan plantaardige eiwitten in regio's met een overmatige consumptie van calorieën en voedsel van dierlijke oorsprong kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen [...]. Plantaardige diëten kunnen de uitstoot van broeikasgassen tot 50% verminderen in vergelijking met het gemiddelde emissie-intensieve westerse dieet.

Afgevaardigden uit Argentinië en Brazilië zouden volgens documenten die Greenpeace’s journalistieke tak Unearthed heeft kunnen inzien flink hebben gelobbyd om de aanbeveling en het bijbehorende percentage uit de tekst te laten. Beide landen produceren en consumeren met name veel rundvlees.

Dat ongebreidelde vleesconsumptie een groot landbeslag vergt, is niet aan twijfel onderhevig. Zoals voorstander van minder vlees eten prof. Imke de Boer berekende, is het om ecologische en klimatologische redenen verstandig om wel een geringe consumptie van dierlijke producten te organiseren. Een balans vinden in een alom geaccepteerd percentage dat ligt tussen wel en geen consumptie van dierlijke producten is een opgave die steevast tot discussie leidt.

Distilled - How Meat and Fossil Fuel Producers Watered Down the Latest IPCC Report, 25 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 25 mrt '23
  • 21:08

En onze regering lijkt het hele IPCC rapport niet als zeer urgent te zien.
Laatste redmiddel is gelukkig nog zoiets als een 'klimaat noodtoestand', maar dan zijn we al in 2050 als we zo door gaan :(

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.