3
Fotocredits: Uitgebloeide zonnebloemen, Pxhere

Flash PerspectiefVlaamse zonnebloemen zijn vogelvoer

Ineens staan er ook op Vlaamse akkers volop zonnebloemen, signaleert De Standaard. Wil België, in navolging van Frankrijk na de inval van Rusland in Oekraïne, ook zijn eigen zonnebloemolie gaan produceren? Dit jaar zijn er 10 keer meer zonnebloemen gezaaid dan vorig jaar, volgens het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Maar niet om er olie van te maken.

De reden voor de Vlaamse zonnebloemen is van een andere orde. Door het natte voorjaar waren boeren genoodzaakt een zaadmix in te zaaien die bestand was tegen de vele regenval.

Dat is een zogenoemd 'faunamengsel'. Een mix van bloemen die in de herfst en de winter voedsel vormen voor vogels, insecten en knaagdieren zoals hamsters en konijnen. Boeren zaaien dat mengsel in op landbouwgrond waar al geoogst is, als een 'vanggewas' zodat de akkers niet de hele winter braak liggen. Het faunamengsel is goed voor de bodem. De zonnebloemen slaan de stikstof uit de grond op.

Het Vlaamse klimaat leent zich ondanks de klimaatverandering (nog) niet voor de teelt van zonnebloemolie. De bloemen zijn wel prima winterkost voor vogels, insecten en knaagdieren. De boeren verplichten zich de bloemen de hele winter te laten staan. Na 15 maart volgend jaar kunnen de bloemen in de bodem ondergewerkt worden, wat de grond verder zal verrijken met organische stof.

Er is maar één maar aan deze win-win. Er is eigenlijk te weinig faunamengsel. Dit jaar is 10.000 hectare ingezaaid. Dat lijkt veel. Ter vergelijking daarom: in België wordt ongeveer 220.000 hectare maïs ingezaaid.

De Standaard - Door het natte voorjaar duiken nu overal zonnebloemvelden op, 27 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 28 sep '24
  • 12:44

Frank Eric, een inheems mengsel waar in ieder geval inheemse insecten baat bij hebben zoals
deze, maar een deel komt na de inzaai van maïs of gras weer terug en dat wil de mens niet.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 27 sep '24
  • 22:39

#1 Joep, " Er zijn geen inheemse zonnebloemen te vinden voor het faunamengsel dat afgestemd is op inheemse vogels, insecten en knaagdieren."
???
Zonnebloemen zijn niet inheems, maar allerlei beesten eten er wel van (en ook goed).
Wat stel jij dan voor?
De belgische maatregel komt op mij iig chaotisch over (niet consistent), ik denk niet dat je daar de natuur mee helpt.
Er is 10.000 hectare ingezaaid, is dat te weinig, of hadden ze niet genoeg 'faunamengsel' om ook de rest in te zaaien ipv die 220.000 hectare mais? I don't get it.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 27 sep '24
  • 21:00

"Er is maar één maar aan deze win-win. Er is eigenlijk te weinig faunamengsel."
Maar er is ook een 2e 'maar'. Er zijn geen inheemse zonnebloemen te vinden voor het faunamengsel dat afgestemd is op inheemse vogels, insecten en knaagdieren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.