0
Fotocredits: Melkende koe, sarahelizamoody, via Flickr

Flash VoedselketenVlaamse melk is het duurzaamst

Nergens ter wereld wordt de melk zo klimaatvriendelijk geproduceerd als in Vlaanderen. Dat blijkt uit een studie door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Voor het project KLIMREK (KLImaatMaatRegelen met Economische Kansen op het landbouwbedrijf) werd op 150 melkveebedrijven een bedrijfsspecifieke klimaatscan uitgevoerd. Alle inputs en processen van een liter melk werden via een Levenscyclusanalyse (LCA) doorgerekend om tot de totale ecologische voetafdruk van het bedrijf te komen. Ook de klimaatimpact van ingevoerde grondstoffen (kunstmest, landgebruik van soja) zijn mee verrekend.

Gemiddeld bleek een liter Vlaamse melk overeen te komen met 0,99 kilogram CO2-equivalenten. Dat is nog beter dan tot nu toe gedacht werd op basis van de gespecialiseerde Databank AgriFootprint 6.0. Daarin scoorde België als geheel met 1,03 al lager dan de klimaatvriendelijke melkproducenten Denemarken (1,06), Ierland (1,13) en Nederland (1,17). Het Europese gemiddelde van een liter melk ligt op 1,39 CO2-equivalenten.

De KLIMREK-scores laten zien dat de Vlaamse melkveestapel - met 340.000 melkgevende koeien die gemiddeld 10.278 liter melk per jaar geven klein - het nog beter doet dan België inclusief Wallonië. Geen enkel land haalt dezelfde gemiddelde lage klimaatimpact-score, schrijft ILVO.

Meest klimaatvriendelijke melk komt uit? Vlaanderen - ILVO Vlaanderen, 6 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.