11
Fotocredits: 'Visserij', Pixabay

FlashVissen past perfect bij de 1,5 meter economie

Er zijn dit jaar in Nederland al 50.000 méér vispassen verkocht dan in andere jaren. Niet zo verwonderlijk. Het weer is lekker, je bent buiten, zit stil op één plek en op minstens anderhalve meter van elkaar. Vissen, de ideale buitenbezigheid in de anderhalve metereconomie.

NOS - Meer vispassen verkocht door mooi weer en corona, 24 apr 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #11
  • 27 apr '20
  • 16:25

Hans, ja in ons allen schuilt een dictatortje. en ook wel een psychopaatje. Problemen worden altijd klein geboren en groeien groot als je er niets aan doet waardoor ze lastiger hanteerbaar worden. Te laat voor makkelijke ingrepen. Als de tijdgeest er rijp voor is dan is het probleem al groot gegroeid en dan helpt geen enkel verkleinwoordje of ingreepje meer: dan staan plots wel 3 Adolfachtige psychopaat-dictators op die de tijdgeest perfect aanvoelen. 2 daarvan worden door de opper-psychopaat-dictator geliquideerd die daarmee je filosofische vraag beantwoord. Niet meer tegen te houden zeggen fatalisten dan. Ben er geen. Dank voor je scherpe geest en milde toon.

Hans Pollemans
  • #10
  • 27 apr '20
  • 15:43

#8 Ronald Nijs : "Om je vraag helemaal onderaan #6 te parafraseren: wat zou jij met de kennis achteraf gedaan hebben als je over leven en dood van Adolfje als baby in zijn wiegje had mogen beschikken? Ik denk dat de vraag door haar nogal hoge hypothetische gehalte nogal zinledig is."

Dat laatste gedeelte klopt, maar de vraag is 'filosofisch' niet vreemd.
Ik begin met een andere vraag. Was Hitler werkelijk het gevaar, of zou de morbide tijdgeest na een desastreuze WO-I en in het Oosten een wereldschokkende revolutie (Lenin/Stalin) niemand anders in het fascistoïde gat gesprongen zijn ? Ook nog in een tijd dat de economie in elkaar stortte. Net zoals nu neo-liberaal Rutte de 'sterke man' speelt in crisistijd, terwijl er heel wat af te dingen is op zijn economisch beleid, had in Duitsland de vraag om een 'sterke' nationalistische leider, zonder een Hitler, maar met een Siegfried of Hagen tot hetzelfde destructieve traject incl. joods racisme kunnen leiden.
De ingrediënten lagen er al meer dan een halve eeuw. (*)
Het resultaat had zelfs slechter kunnen zijn. Een ‘1000-jarige' Germaanse EU had zeker 2-3 decennia geleid tot een onderdrukte samenleving zoals Rusland vandaag nog kent. Machtsevenwicht in de wereld ? Uiterst wankel. Uiteindelijk een sterker Europa ? Denk het niet; de samenstelling van EU-volkeren geeft tot op de dag van vandaag problemen

Het zou dus geen zin gehad hebben om Hitler als baby dus te doden, want, zegt antropoloog Richard Wrangham : ‘In potentie zijn we allemaal kleine dictators’.

(*) Via een oude vriend, betrokken bij controle over foute Nederlanders na 40-45 en betrokken bij de oprichting van de Volkerenbond in de 30er jaren, reisde toen in een delegatie mee toen naar Japan, kreeg ik een 1e druk (twee delen) van ‘Die Grundlagen des neunzehnten Jahrhunderts’ van Houston Chamberlain (legde een basis voor rassentheorie en inspireerde later de nazi’s; trouwde (pikant) met een dochter van de componist Wagner..).
Na het grotendeels gelezen te hebben, vroeg ik de Zeeuwse Centrale Bibliotheek of ze het wilden hebben, op voorwaarde dat er voor mij een uitzondering gemaakt zou worden om het te kunnen lenen. Toen ik dat jaren later ook deed, hadden die Walcherse barbaren het ingekaft (mooi linnen kaft met opdruk) in Boeklon (kaftplastic..).

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #9
  • 27 apr '20
  • 12:22

Hans correctie: #6 en #7

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #8
  • 27 apr '20
  • 12:20

Hans #5 en #6 zoals immer voer tot nadenken en daarbij ook zeer interessante verwijzingen naar studies van Wrangham. Een primatoloog die over de heg naar de antropologie kijkt geloof ik. Met zijn matige reactieve agressie versus een heftige(r) geplande agressie geeft hij een interessante karakterisering van de mensheid. Ik vermoed wel dat de heftige geplande agressie minder vaak voorkomt in het mensdom maar áls het zover is dat die dan alleen zulke enorme destructieve gevolgen kan hebben vanwege de matige reactieve agressie van de massa. De geschiedenis kent daar een paar sterke voorbeelden van. Om je vraag helemaal onderaan #6 te parafraseren: wat zou jij met de kennis achteraf gedaan hebben als je over leven en dood van Adolfje als baby in zijn wiegje had mogen beschikken? Ik denk dat de vraag door haar nogal hoge hypothetische gehalte nogal zinledig is.

Hans Pollemans
  • #7
  • 27 apr '20
  • 11:33

#3 & #4
Frank, veel 'dierlijke' driften zijn in de 'naakte aap' nog aanwezig.
Van zeer nare tot redelijk prettige, waarvan zelfs de speelse goedbedoelde de rand van #MeToo benaderen. Oppassen dus.
(De snelheid van het #MeToo virus is congruent aan dat van de heilige martelares Sint Corona.)

Afgelopen zaterdat in de NRC een zeer ineressante visie van een antropoloog Richard Wrangham, alhoewel ik er nog niet helemaal uit ben Bron
(Uit het artikel "De menselijke soort (*) is sociaal gezien opvallend weinig agressief en blijkt tegelijk in staat tot het aanrichten van enorme slachtpartijen. Hoe de evolutie deze vreemde gespletenheid in ons heeft verankerd, is de vraag die Wrangham beantwoordt in 'The Goodness Paradox, dat vorig jaar verscheen.")

(*) "soort" geeft al aan een relatie met de andere (dierenn-)soorten

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.