1
Fotocredits: 'Zeekat', Jidekker, via Wikimedia

FlashLichtjes, eetgeluiden en bananengeur lokken vis de fuik in

Licht, geluid en zelfs geuren leiden tot grotere vangsten in de 'passieve visserij'.

Passief vissen doe je zonder netten, maar met fuiken en kooien. Belgische onderzoekers experimenteerden 3 jaar lang met lichtjes, geluid en zelfs geuren. Onder meer de geur van bananen blijkt een prima lokmiddel voor krabben en zeekatten (inktvissen). Er werd maar liefst tien keer meer gevangen dan zonder de technologische snufjes.

Fluorescerend garen lokte zeekatten, ledlampjes verleidden grijze en steurgarnalen, op 'eetgeluiden' kwamen rondvissen af en de eerder genoemde bananengeur lokte platvis.

Waarom dat allemaal werkt en of het nog beter kan, moeten de Belgische onderzoekers nog onderzoeken. Maar zeker is al wel dat het werkt. En dat biedt "enorm veel potentieel" voor de lokale visserij, zegt de Belgische minister van de Noordzee, Vincent van Quickenborne, want "zeventig procent van onze zeevoeding in Europa wordt geïmporteerd uit andere continenten."

Nieuwsblad - Lichtjes, geluid en zelfs geuren helpen om visvangst te vergroten: ?Over vijf jaar hebben we hier een heuse zeeboerderij?, 28 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #1
  • 28 nov '22
  • 17:10

Sensationeel bijzonder bericht. Serieuze voorspelling: passieve visserij op zee wordt gangbaar.
In Nijmegen werd vissen geleerd op een knop te drukken om voedsel te bemachtigen. Zo'n knop kun je ook op de poten van een afgedankt booreiland schroeven die een voederinstallatie bedient. Ja lachen. Maar dan het verhaal van een visbioloog in Noorwegen. Hij had kabeljauw in gevangenschap geleerd bij welk belgeluid gevoerd werd. De vissen moesten verhuizen naar een andere lokatie in een fjord. Ze werden losgelaten. Het belsignaal verderop lokte ze naar het nieuwe verblijf. Verrassing: er waren onderweg geen vissen afgevallen of gevlucht, nee, er waren er bijgekomen. De 'nieuwe' vissen begrepen van de andere vissen dat ze op weg waren naar voedsel.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.