Flash VoedselketenViskweek geen oplossing voor overbevissing, integendeel
Waar we nog niet zo lang geleden dachten dat kweekvis een vervanging kon zijn voor het vangen van wilde vis uit de oceanen, blijkt uit nieuw onderzoek, dat aquacultuur juist veel minder duurzaam is dan tot nu toe werd gedacht. Voor het kweken van 1 kilo zalm is niet 1,5 à 2 kilo wilde vis nodig, maar wel 4 tot 5 kilo.
De hoeveelheid wilde vis die wordt gevangen om gekweekte vis te voeden blijkt 27 tot 307% hoger te zijn dan eerdere schattingen.
Dit betekent dat naarmate de viskweek zich uitbreidt, een steeds groter deel van de wereldwijde vangst van wilde vis wordt gevoerd aan gekweekte vis, en dus niet beschikbaar is voor mensen.
De onderzoekers gebruikten voor hun herberekening van de 'fish-in:fish-out'-ratio (een maatstaf voor de duurzaamheid van viskweek, waar bijvoorbeeld de duurzaamste kweekzalm ter wereld zich op laat voorstaan) meer bronnen dan eerdere studies waardoor het minder waarschijnlijk is dat er sprake is van statistische vertekening. Ook rekenden ze de bijvangst mee – vissen die doodgaan bij de vangst en niet op de markt komen. Daarnaast telden ze álle wilde vis die wordt gebruikt voor het maken van vismeel en -olie, niet alleen de vis die direct als voer voor gekweekte vis dient.
Zelfs een plantaardig dieet voor kweekvis stoot mensen voedsel uit de mond. Tegenover schattingen die wijzen op een afname van het gebruik van wilde vis tussen 1997 en 2017 staat een vervijfvoudiging van gewasgebruik in dezelfde periode. “Zolang je dieren eet, ontkom je niet aan de gevolgen”, zegt onderzoeker Matthew Hayek op NewScientist. “Het houden van dieren vereist meer middelen om hun lichamen groot te brengen en te laten groeien dan je uit het eten ervan kunt halen. Dat is een fundamenteel biologisch feit."
Phys.org - Aquaculture uses far more wild fish than previously estimated, study finds,
18 okt 2024