4
Fotocredits: 'Fish farming', Norsk Havbrukssenter

Flash VoedselketenViskweek geen oplossing voor overbevissing, integendeel

Waar we nog niet zo lang geleden dachten dat kweekvis een vervanging kon zijn voor het vangen van wilde vis uit de oceanen, blijkt uit nieuw onderzoek, dat aquacultuur juist veel minder duurzaam is dan tot nu toe werd gedacht. Voor het kweken van 1 kilo zalm is niet 1,5 à 2 kilo wilde vis nodig, maar wel 4 tot 5 kilo.

De hoeveelheid wilde vis die wordt gevangen om gekweekte vis te voeden blijkt 27 tot 307% hoger te zijn dan eerdere schattingen.

Dit betekent dat naarmate de viskweek zich uitbreidt, een steeds groter deel van de wereldwijde vangst van wilde vis wordt gevoerd aan gekweekte vis, en dus niet beschikbaar is voor mensen.

De onderzoekers gebruikten voor hun herberekening van de 'fish-in:fish-out'-ratio (een maatstaf voor de duurzaamheid van viskweek, waar bijvoorbeeld de duurzaamste kweekzalm ter wereld zich op laat voorstaan) meer bronnen dan eerdere studies waardoor het minder waarschijnlijk is dat er sprake is van statistische vertekening. Ook rekenden ze de bijvangst mee – vissen die doodgaan bij de vangst en niet op de markt komen. Daarnaast telden ze álle wilde vis die wordt gebruikt voor het maken van vismeel en -olie, niet alleen de vis die direct als voer voor gekweekte vis dient.

Zelfs een plantaardig dieet voor kweekvis stoot mensen voedsel uit de mond. Tegenover schattingen die wijzen op een afname van het gebruik van wilde vis tussen 1997 en 2017 staat een vervijfvoudiging van gewasgebruik in dezelfde periode. “Zolang je dieren eet, ontkom je niet aan de gevolgen”, zegt onderzoeker Matthew Hayek op NewScientist. “Het houden van dieren vereist meer middelen om hun lichamen groot te brengen en te laten groeien dan je uit het eten ervan kunt halen. Dat is een fundamenteel biologisch feit."

Phys.org - Aquaculture uses far more wild fish than previously estimated, study finds, 18 okt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #4
  • 20 okt '24
  • 13:25

Viskweek kan ook met algen/wieren/ afvalstromen zelfs, gevoed worden. Je zou kunnen stellen dat de mensheid niet zonder algen/ wieren kan als voeding. maar zover zijn we nog lang niet, en uitgespoelde nutriënten kunnen op zo een manier terug gewonnen worden. Wierteelt is ook goed voor het klimaat.
Het verschilt per kweekvis. (ook zijn er soorten die veel geschikter zijn voor bassins, zoals Golden Fin - daar horen de zalm en kabeljauw niet bij...)

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #3
  • 19 okt '24
  • 17:36

We zouden moeten durven toegeven dat we er nog niet erg veel van snappen.

Wouter Klootwijk
  • #2
  • 19 okt '24
  • 16:28

Het dier dat zich mens noemt is het enige dat zich bekommert om wat na overlijden gebeurt met het ‘stoffelijk overschot’. De ziel gaat naar de hemel, maar met het zielloze lijk mag niet worden gesold. Plechtig begraven moet. Of verbranden.
Het gekke is, een mens wordt na begraven langzaam opgegeten. Dan kun je het ook aan andere dieren dan wormen en bacteriën aanbieden. Zou je denken.
Een bioloog vertelde me over een proef. Een oude dode koe werd in zee gegooid. Het dier bleek al na twee weken volledig te zijn opgegeten. Op wat botten na.
Zo zijn wij ook voer. Voor vis. Als het zou mogen.
Het idee opperen alleen al. Wat een tumult zal het geven.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #1
  • 19 okt '24
  • 11:39

Dat "fundamenteel biologische feit" is de voedselpyramide. Het is al heeeel lang bekend hoe daarin de verliezen aan nutrienten en energie optreden.
Stoppen met het eten van dierlijke eiwitten betekent dat de mensheid tamelijk onderin de pyramide terecht gaat komen. Met alle (on)voorzienbare gevolgen voor de hogere piramyde niveaus.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.