1
Fotocredits: Tricana, een Portugees visconservenmerk, in blik geserveerd in een Frans restaurant, FL Media

Flash Dagelijkse KostVis uit blik in het restaurant

Wat eet een beroemde Belgische 3-sterrenkok als hij als restaurantrecensent aan de slag gaat? Vis in blik.

Peter Goossens, die met zijn Hof van Cleve jarenlang op gelijke Michelinhoogte met De Librije van 'onze' Jonnie Boer stond, schrijft sinds hij zijn zaak verkocht restaurantrecensies in het Nieuwsblad. Zijn eerste column baarde ophef. Goossens koos namelijk als voorgerecht voor een blikje ansjovis. Negen filets, geserveerd met croutons en een halve citroen, voor €35. Bij Colruyt kost een blikje ansjovis van Imperial €3,49 en eentje van het huismerk €1,35.

Het gaat dan ook niet zomaar om een blikje vis. De Sanfilippo-ansjovisfilets zijn 'echt ambachtswerk' van een Italiaanse familie die naar Spanje emigreerde. Met de hand gefileerd, gerijpt en houten vaten en met de hand in de blikjes gelegd. Alleen al om te zien een feestje, en de smaak is zijdezacht en perfect in balans tussen zout, umami en een vleugje zoetheid.

Sinds een jaar of 8 staat in België vis in blik op de kaart bij chique restaurants. Dat is toch even even wennen, want voor de meeste Belgen - en Nederlanders - is vis in blik al gauw iets van mindere kwaliteit. In zuidelijke landen kijken ze daar toch echt anders tegenaan. Al in 2012 genoot de Foodlogredactie in Zuid-Frankrijk van een blikje vis als voorgerecht. Van een beroemd merk voor kenners, fraai verpakt en feestelijk lekker.

Nieuwsblad - ?Eens geproefd is iedereen verkocht?: waarom serveren steeds meer restaurants vis in blik?, 25 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 29 jun '24
  • 13:40

Wat kosten die 'ambachtelijke' blikjes dan, dat die prijs rechtvaardigt?
Ik ben niet een echte voorstander van blik (geeft altijd metaal ionen af, of microplastics bij gecoat blik), maar gebruik het toch regelmatig (minstens 1x in de 2 weken).
Als je echte kwaliteit met uitstraling wil leveren, gebruik dan glas... (heb ook Portugese ansjovis in glas - €1,99 - op voorraad, ben benieuwd naar het smaakverschil).

ps rijpen (fermenteren) van de vis? De goedkoopste Thaise vissaus is van gefermenteerde ansjovis.
Hoe duur mag fermenteren zijn? (yoghurt niet duurder dan melk). Het hangt er van af... misschien geven wat druppels vissaus het zelfde smaakeffect? Malsheid, smaak, van de visjes nog beter? Gelóóf t graag. Maar de chef van het toprestaurant waar mijn zoon ooit werkte als kok, fermenteerde/rijpte alles zelf.... behalve zaken als soja(vis)saus. Blik gebruiken zou hij van walgen.
Dubbel gefermenteerde sojasaus uit Japan 8x zo duur als uit China (ook in houten vaten gerijpt, en niet GMO). Maar beter?
Met de hand inleggen geeft geen smaak.... als het goed is... zo wel liever niet dan ;)
De prijs absurd voor zoiets. Maar de snob sterrengek heeft geld genoeg... en €35 is peanuts in een 5 sterren restaurant.

Ik zou wel n keer zo een blik willen kopen in de super.... gewoon om te proberen

ps ingelegd in AOC virgin(!) olijfolie? of water?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.