1
Fotocredits: Dode vissen in rivier, Jo-Anne McArthur, via Unsplash

Flash GezondheidVis in nood? Bel de ambulance!

Het klinkt misschien gek, maar ook vissen hebben last van de extreme regenval van de afgelopen tijd. Extreme regenval leidt ertoe dat de zuurstof uit het water wordt onttrokken. Gelukkig is er de VISambulance, die de vissen in zo’n situatie te hulp schiet.

De VISambulance lijkt niets op een ‘gewone dierenambulance’, maar is een goed gevulde aanhangwagen. Bij extreem weer, zoals droogte en hevige regenval, komt de ambulance in actie. De aanhangwagen is gevuld met allerlei netten, emmers, bakken, vloten en transportbakken met zuurstofpompen om de vissen te verplaatsen of extra zuurstof te geven in tijden van nood.

VISambulance is een initiatief van Sportvisserij Nederland en wordt geheel gerund door vrijwilligers. Er is een speciaal meldpunt, waar sportvissers situaties kunnen melden, zoals vissen die naar adem happen of grote vissterfte. Als het nodig is, rukt de ambulance uit.

De vrijwilligers zien in dat het toevoegen van zuurstof of het verplaatsen van vissen geen duurzame oplossing is. Het beste is natuurlijk klimaatverandering stoppen, maar je kunt ook denken aan andere oplossingen, zoals het natuurlijker inrichten van oppervlaktewateren, het verwijderen van obstakels zodat de vis kan ontkomen aan de gevaarlijke situatie, het inrichten van overlevingsplekken of het voorkomen van overstort bij hoosbuien.

Ook voor vissen een ambulance: 'We zijn natuurliefhebbers', 20 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 23 jun '24
  • 23:37

Op X vraagt ook Ruud Hendriks zich af waarom Nederland van een voorloper op het gebied van biologisch een hekkensluiter is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.