0
Fotocredits: 'Bubble net fishing', screenshot, Alaska Whale Foundation

FlashVinvis krijgt dagelijks 10.000.000 stukjes plastic binnen

Met iedere 'hap' zeewater die een baleinwalvis neemt, krijgt hij tienduizenden stukjes microplastic binnen. Dat microplastic zit niet in het water, maar vooral in krill, de piepkleine kreeftjes en beestjes die de walvis uit het water filtert.

Een blauwe vinvis - de grootste walvis die we kennen - kan met één slok 82 kubieke meter water innemen en daar 11 kilo krill uit filteren. Rekenend met datasets over duik- en eetgedrag van walvissen, de hoeveelheid watervervuiling op verschillende dieptes voor de kust van Californië en de hoeveelheden microplastics in krill, kwamen de onderzoekers uit op 4 miljoen stukjes microplastic per bultrug per dag en 10 miljoen voor een blauwe vinvis.

Wat er met al die microplastics ín de walvis gebeurt, is onbekend. Poepen ze het weer uit? Heeft het gezondheidseffecten? "Het is heel moeilijk om de spijsvertering in zo'n groot dier te bestuderen," zegt onderzoeker Matthew Savoca. "Maar het is waarschijnlijk geen goed teken dat deze organismen en hun prooien een door mensen gemaakt materiaal als plastic binnenkrijgen. Wij maken ook deel uit van deze voedselketens". Vanwege de onzekerheid vinden we het verontrustend.

Phys.org - How much microplastic do whales eat? Up to 10 million pieces per day, research finds, 6 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.