4
Fotocredits: 'Nederland staat 15 minuten stil 15 juli 15.00 uur', Agractie, YouTube

FlashVijftien minuten stilstaan voor de boeren

Vanaf 15.00 uur op 15 juli leggen boeren en solidaire burgers Nederland stil gedurende 15 minuten. Die actie bedacht Agractie en ook de Farmers Defence Force doet er aan mee. Ook jij als je op de weg zit, want er zal waarschijnlijk niet veel anders opzitten als chauffeurs in groten getale hun voertuigen stil zetten, mensen het werk neerleggen en zelfs winkelwagentjes tot stilstand komen.

Als je de actie steunt, bind je een rode boerenzakdoek aan je spiegel. Als je dat niet doet, levert dat minpunten op. De boeren willen namelijk weten of ze massale steun krijgen van de burgers van Nederland.

Youtube - Agractie Nederland, 14 jul 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
 • #4
 • 15 jul '22
 • 19:00

Het oponthoud (blokkades en files) is in de gebruikelijke regio en op de gebruikelijke wegen. De reacties op social media zijn van mensen die hun standpunten toch al ingenomen hadden, dus uitten dat nog eens voor de zoveelste keer, voor en tegen, voor welk protest dan ook. Deze actie is er 1 in een reeks en Rutte hoopt dat het verloopt en aderen hopen dat ook, zodat ze door kunnen gaan met hun ingezette agenda. Rutte doet heus dingen goed, maar in dit geval nu niet. Als de actie succesvol wil zijn moet die soms over een andere boeg. Ik denk een truc gevonden te hebben. Rutte speelt House of Card, zelfs met zijn ministers als opvanger, als kop van jut, van relschoppers dienen ene politiek doel. Dit is zo berekenend.

Alles is nu politiek en soms dom en soms slim. Zoals die Lely Sphere, dat aanbieden van dat groenboerenmanifest waar inhoudelijk weinig mis mee was, maar het tijdstip zo dom en knullig. Zo maakten de aanbieders zich tot nuttige idioten van de bouwen-bouwen-bouwen-macht, de projectontwikkelaars. Dat zal niet de bedoeling geweest zijn. Maar dat iniminie-kadertje, welke Janneke ook heel goed kent intussen, loopt vnl. elkaar te bevestigen en amper welke buitenwereld dan ook, behalve domme luie gevestigde Randstadmedia.

Ach ja... Het spel moet slimmer.

Janneke Blijdorp
Janneke Blijdorp Food- en agri-economie
 • #3
 • 15 jul '22
 • 17:41

Bij mij om de hoek staat ook een behoorlijke groep mensen met gettoblasters en omgekeerde vlaggen op het viaduct. Veel getoeter van vrachtwagenchauffeurs, filevorming, omhooggestoken duimen en middelvingers.
Ik ben er eens even gaan kijken, gesprekken gevoerd links en rechts. Groot deel van de mensen staat hier niet om het leed dat boeren aangedaan wordt, maar vanuit algehele onvrede met het overheidsbeleid ( zullie in Den Haag): Corona frustraties, kinderen die geen woning kunnen vinden, de overheid die twintig jaar te laat is met ingrijpen in de veestapel, enzovoort. En een enkele boer die roept dat de overheid hun grond voor een prikkie af wil pakken voor woningbouw. Een bont gezelschap, gebroederlijk naast elkaar protesterend en vlaggend: blauw- wit- rood, het land is in nood

Bram van Driel
Bram van Driel Redacteur, Foodlog
 • #2
 • 15 jul '22
 • 16:50

De actie heeft inderdaad geleid tot onvrijwillige stilstand (file) op de snelwegen. Vrachtwagenchauffeurs en trekkers volgden niet de officiële oproep van Agractie om aan de kant te gaan staan, maar blokkeerden de A50, A1, en A28. De vertraging liep in de driehoek Amersfoort-Meppel-Hengelo op tot ruim een uur, iets langer dan de geplande 15 minuten.

Afgaande op de reacties op dit nieuws op nu.nl, lijkt de “massale steun” van burgers voor de boeren er niet te zijn. De meest gewaardeerde reacties op het reactieoverzicht zijn bijna zonder uitzondering negatief over de boeren(acties). Met op moment van schrijven van deze reactie 251 duimpjes de meest gewaardeerde reactie is de volgende:

“Ik begrijp niks van de solidariteit met de boeren. Jarenlang is de sector zwaar gesubsidieerd. Nederland is de grootste vleesexporteur van Europa, terwijl we één van de kleinste landen zijn. Er is vrijwel geen natuur omdat alles voor landbouw en veeteelt gebruikt wordt. En nu aan die slechte situatie eindelijk paal en perk gesteld gaat worden proberen de boeren het land plat te leggen. Het zijn kleine kinderen die nodig aangepakt moeten worden.”

Janneke Blijdorp
Janneke Blijdorp Food- en agri-economie
 • #1
 • 15 jul '22
 • 13:38

Wie niet voor onze manier van actie voeren is, is tegen ons

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.