9
Fotocredits: ‘Protesting’, Nathan Keirn via Wikimedia Commons

FlashVerdubbeld in 49 jaar

De wereldbevolking deed er 300.000 jaar over om tot 3,9 miljard mensen te komen in 1974. Nu, 46 jaar later, zijn het er twee keer zoveel. Die 7,8 miljard zijn de reden van onze duurzaamheidsproblemen, zegt Trouw-columnist Sylvain Ephimenco. Het zijn er te veel en er komen er nog steeds meer bij. Van Greta tot het Parijs-akkoord en de Jonge Klimaatbeweging heeft niemand het daarover. Zelfs natuurman David Attenborough durft het niet echt hardop te zeggen. Ephimenco kan niet geloven dat ze de olifant vrij in de kamer laten rondstampen.

Trouw - Demografie is het lijk in de kast van de ­milieubeweging, 17 okt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding
  • #9
  • 21 okt '20
  • 8:49

Vreemd dat 'zeggen dat niemand het er over durft te hebben' en je zo zelf in een unieke positie manoeuvreren. Er zijn tal van mensen die dit thema al gedurende vele jaren agenderen, maar inderdaad met nog weinig gehoor. In It's the food, my friend hebben we er bijvoorbeeld eerder ook een avond aan gewijd. Het grootste probleem ligt in Afrika, met Nigeria (waar niet voor niets nu onlusten zijn) als meest explosieve voorbeeld. Maar laten we in ons eigen land beginnen met afbouw of geen kinderbijslag meer na tweede kind. Van zo'n discussie mag het taboe langzamerhand wel eens af.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #8
  • 20 okt '20
  • 7:59

Jordi, je weet nooit of stenen misschien nog eens omhoog gaan vallen. Is het daarom verstandig om ervan uit te gaan dat de zwaartekracht omdraait?

Die simpele gedachte om je te zeggen: voorspellingen - en in het bedrijfsleven scenario-analyses - komen nooit uit. Dat wil niet zeggen dat ze geen richtingen aangeven. Om die reden maken bedrijven scenario-analyses: om te voorkomen dat hun toekomsten kanten op gaan die ze niet willen (en natuurlijk omdat het niet zo slim is om te denken dat stenen omhoog gaan vallen).

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #7
  • 19 okt '20
  • 19:18

Frank Eric van der Meer #1 Minder consumeren is dweilen met de kraan open zolang de bevolking blijft groeien want iedereen moet gevoed worden, een dak boven het hooft hebben en wilt comfortabel leven.


Jan Peter van Doorn #3 ''Grappig toch dat dit 50 jaar geleden niet te voorspellen was. Niemand dacht er zelfs aan. Vijftig jaar. Wil iemand nog iets zeggen voor 2070?'' Men denkt het klimaat over 50 jaar kunnen te kunnen voorspellen dus dan zou het met de totale wereldbevolking ook kunnen. Persoonlijk geloof ik niet in voorspellingen aangezien vele voorspellingen niet uitkwamen het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat technologie, politiek, klimaat, economie en het einde der tijden. Die laatste probeert men al millennia te voorspellen.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #6
  • 18 okt '20
  • 18:08

Jeroen, je mag het wel voorspellen, maar je kan het niet voorspellen. En misschien dat de voorspelling van 9,7 miljard in 2064 klopt, maar dat zal weinig met de onderliggende berekening te maken hebben.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.