1
Fotocredits: 'Dead mice', Publicdomainpictures

FlashVerdelgingsactie tegen reuzenmuizen moet vogels redden

De muizen op Marion Island in de Indische Oceaan zijn het doelwit van de grootste verdelgingsactie ter wereld. Het Mouse-Free-Marion-Project is opgezet door de Zuid-Afrikaanse regering en BirdLife South Africa. De kleine knagers moeten worden uitgeroeid om de natuur te beschermen.

De muizen kwamen op het eiland nabij Zuid-Afrika via de schepen van 19e-eeuwse zeehondenjagers. Inmiddels zijn ze een plaag voor het ecosysteem. Ze moorden onder andere zeevogelkuikens uit. Vooral albatrossen hebben het zwaar. De vogels dreigen samen met 18 van de 28 andere vogelsoorten te verdwijnen.

Hoe doodt een muis een vogel? De muizen kruipen ‘s nachts in de nesten van de zeevogels en knagen de huid van levende kuikens eraf. In onderstaand filmpje is te zien dat de vogels zich daar nauwelijks tegen verweren en vervolgens levend worden gegeten. Dankzij hun nieuwe voedselbron groeiden de muizen ook nog eens uit tot reuzenmuizen die meer op ratten lijken: killer mice.

Doodmaken dus, die killermuizen. Hoe dan? Door met helikopters in de winter van 2025 een paar ton muizenvergif te dumpen op het eiland. Dat is niet zo krankzinnig als het lijkt. De methode heeft zich al eerder bewezen op de eilandengroep Zuid-Georgia.

De Morgen - Zuid-Afrika plant grootste verdelgingsactie ter wereld: wat is er aan de hand met de ?killermuizen??, 23 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 24 mrt '23
  • 12:09

Invasieve muizen die klagen. Het wordt steeds gekker.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.