15
Fotocredits: 'Veganistische Roockworst tijdens lancering in Scheveningen', Thomas Schlijper

Flash Voedselketen‘Vegetarische Slager staat te koop’: te weinig winst

Unilever zou hebben besloten De Vegetarische Slager in de verkoop te zetten. Dat zei gisteren Sky News te hebben gehoord. Het gerucht gonst al een tijdje in kringen van kenners.

Het bedrijf, dat zes jaar geleden de Nederlandse producent van plantaardige vleesalternatieven overnam, ziet onvoldoende winstpotentie in het merk. Volgens berichten werkt Unilever samen met zakenbank Piper Sandler om een koper te vinden.

De verkoop komt in een periode waarin de markt voor vleesvervangers het moeilijk heeft, ondanks groei in verkoopvolumes. De Vegetarische Slager, opgericht in 2007 door voormalig veehouder Jaap Korteweg, wordt verkocht in supermarkten als Ocado, Sainsbury’s en Tesco.

Unilever's CEO Hein Schumacher wil het aantal merken van Unilever flink terugbrengen en zich uitsluitend richten op internationale topmerken met een omzet van voldoende miljarden. Het is nog onduidelijk welke partijen interesse hebben en wat de verwachte verkoopprijs is. Eerder deze maand werd al bekend dat ook Conimex en Unox de deur uitgaan: de merken zijn te lokaal en leveren te weinig op omdat hun marketingkosten te hoog zijn.

Sky - Unilever slims food unit with auction of The Vegetarian Butcher, 27 nov 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #15
  • 2 dec '24
  • 12:24

Wouter de Heij die Unox en Hema rookworst best ok in smaak, op een broodje zuurkool met mosterd ;) Er is een reden dat die zo populair is, naast reclame. Toch prefereer ik verse van de Jumbo, met meer bite en smaak. In de gezondheid daarvan geloof ik niet. Zelfs in de biologische zit E250, al ontbreken de fosfanaten (waardoor die ook 'sappiger' smaakt).
En die E250 moet meteen gecompenseerd worden in de maag (bijv met zuurkool erbij ;)

De vegan rookworst van Unox ook ok in smaak. Niet echt voor mezelf, maar mijn vega dochter is er blij mee.

Steads verder centralisering van de macht in deze tijd van 'Spätkapitalismus' (om in Habermas' termen te spreken) overal te zien.

Wat je vergeet is de grote rol van de (overgebleven) supermarkten, in samenspel met de grootmachten. Reclame, schappen beleid... meegaan met overbodige nieuwe en duurdere - 'steeds betere' producten, waar meer marge op zit... de knorrende kas spekkend.
Die Knorr 'wereldmaaltijden'? Met de juiste ingrediënten thuis, kook kennis op school of elders aangeleerd, maak je die bijna net zo snel en veel lekkerder, gezonder en goedkoper ipv die unismaak. Met wat meer tijdsinvestering een top gerecht creërend (echter is ook boerenkoolstamp met gesneden spek in veel vet en wat appelazijn/balsamico gebakken een topgerecht.. beter nog wat vegan jus met gebruinde uitjes, n paar gehakte champignons (kruiden) en double fermented sojasaus erbij... mosterd op t laatste niet mee verhit (de enzymen om de onschatbare sulforafaan uit de boerenkool - of met spek gebakken gehalveerde gekruide spruitjes - te winnen).

Maar praktisch voedingsonderwijs ontbreekt. Voedingsbeleving samen aanleren. Wel het hoge BTW tarief op vers ingevoerd door VVD initiatief.... obesitas een epidemie wordend hier net als in de US als voorloper. Big Pharma handenwrijvend... VVD aandeelhouders (tevens in Shell) ook.
Wel bewust levende mensen zien hun ziektekosten premie verdubbeld..... ipv dat geld geïnvesteerd in schooleducatie en kosteloze - in balans - wettelijke maatregelen. De politiek laat het letterlijk afweten (die discutabele Nutriscore legt de verantwoordelijkheid opnieuw vals bij de consument. maar biedt geen basic oplossing).
De maatschappelijke kosten enorm.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #14
  • 2 dec '24
  • 10:01

Unilever volgt de strategie minder merken, misschien goed misschien niet**. Oudere Unilever merken zoals Bifi (nu van Jack Links, VS) bestaan gewoon nog. En ik zie UNOX ook niet snel verdwijnen. Frank Buurman bij Zwanenberg wordt Unox rookworst gemaakt en de echte rookworst van de HEMA. Of HEMA blijft bestaan? Daar twijfel ik wel over, maar dat is een andere discussie. Ook Flora (margarine) draait gewoon door (met Unilever mensen ...).

Wat ik wel serieus zorgwekkend vind? Unilever zegt eigenlijk indirect dat haar plant-based strategie ook niet relevant meer is. Nu is Unilever vooral personal-care, en vooral gericht op "de rest van de wereld". Unilever en voeding zal binnen nu en tien jaar gesplitst zijn. Next step van Unilever is om terug te gaan naar vier merken met elk meer dan 4 miljard euro omzet.

Waar ik intern-NL moeite mee heb is dat Unilever te lang te dominante rol heeft kunnen spelen in Wageningen en de Topsectoren, direct en indirect is er heel veel gemeenschapsgeld naar dit bedrijf gegaan. Ik ben er nog niet uit, maar die link tussen multinational+Wageningen+topsectorenbeleid vraagt een evaluatie, en mijn onderbuik zegt vooral "een heroriëntatie".

** Eigenlijk zoals het ook met Philips is vergaan, met STORK etc.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #13
  • 1 dec '24
  • 21:30

Het is een louter Nederlands merk (met nog wat omzet in Dtsl en België) dat wordt gemaakt door Zwanenberg dat een omzet heeft van €600 miljoen, met daaronder nog veel meer dan alleen Unox (nl. onder meer Kips, Chicken Tonight, Hulst worsten, Struik en Zwan).

Els Kronenburg
Els Kronenburg Zefstandig juridisch adviseur arbeidsrecht
  • #12
  • 1 dec '24
  • 21:06

Is Unox zo klein dan? Dat klinkt verrassend.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #11
  • 1 dec '24
  • 20:22

Vandaag nog een stuk in het Financieele Dagblad: er staat voor een miljard aan omzet in de etalage. Unilever ontkent ten stelligste de hele voedingsdivisie de deur uit te doen.

Hellman's en Knorr blijven. Unox gaat eruit, een Nederlands merk.

Baas Schumacher zegt: we hebben een 'eclectische' verzameling merken. Daar gaat de bezem doorheen met als criterium: te klein = te duur in onderhoud.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.