FlashVegetarische mammoetburger haalt €12 miljoen op
De plantaardige mammoetburger komt eraan. Als het aan de Belgische startup Paleo ligt, kun je die volgend jaar zomer al in het (Amerikaanse) winkelschap vinden.
Paleo maakt ingrediënten die vleesvervangers meer naar vlees of vis doen smaken, ruiken en voelen. Hiervoor maakt de startup gebruik van precisiefermentatie, gisten maken dierlijke eiwitten die identiek zijn aan die in vlees en vis en geven ze af. In de 2 jaar dat Paleo bestaat, ontwikkelde het bedrijf 6 myoglobines, ijzerhoudende eiwitten die voorkomen in de spieren van gewervelde dieren en die vlees of vis hun kenmerkende aanzicht en smaak geven. Paleo ontwikkelde eiwitten van rund, kip, varken, lam, tonijn én dus mammoet.
Hiervoor haalde de startup uit een tand van meer dan een miljoen jaar oud de code voor myoglobine. Niet alleen om uniek te zijn en te kunnen scoren, maar vooral omdat ze met een lagere hoeveelheid hetzelfde smaakeffect bereiken. Want het mammoeteiwit is veel sterker qua smaak en aroma.
Om de volgende sprong te wagen - produceren op industriële schaal, commercialiseren en marktautorisatie aanvragen - haalde Paleo bij 6 investeerders €12 miljoen op.