6
Fotocredits: 'Wines of Portugal Tasting', j f grossen, via Flickr

FlashVegan wijn met aardappelen

Lidl Portugal heeft zijn eerste, officieel als vegan gecertificeerde wijn gelanceerd. Maar wijn is toch altijd plantaardig? Nee. Ook bij het maken van wijn komen dierlijke producten te pas. Om wijn te klaren - de droesem te binden - kunnen gelatine, vislijm of eiwit gebruikt worden. Maar niet dus in de Indelével Vegan Tinto Regional Alentejo. Voor die wijn zijn minerale of plantaardige stoffen gebruikt. Uit aardappelen en erwten. In de smaak proef je dat overigens niet terug, die belooft rijp rood fruit en een zachte, uitgebalanceerde afdronk.

ESM - Lidl Portugal Launches First Certified Vegan Wine | ESM Magazine, 26 apr 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
T.N.H. Grent
T.N.H. Grent Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #6
  • 29 apr '21
  • 16:05

#3, #4 en #1
Het netwerk veganistische telers in Nederland (www.bio-vegan.nl) pleit (net als de NVV) voor een eind aan al het diergebruik en aan het houden van dieren als eigendom. Aangezien doorgaans de teelt van wijndruiven voor 'veganistische' wijn met behulp van dierlijke inputs (nog) verbonden is met de uitbuiting van landbouwhuisdieren, wijzen ze een dergelijke 'biologische' teeltwijze af. (Anders is het net als het promoten van biologische gerst voor de productie van whiskey, en van biologische tabak voor rookwaren, als 'gezonder' te betitelen.)

Wat dit betreft hebben veganistische telers altijd overhoop gelegen met al diegenen in de permacultuur-beweging, die zonder te twijfelen dieren beschouwen als een integraal onderdeel van hun bedrijfssystemen. Daar mest inderdaad een zwak argument is voor instandhouding veehouderij, hebben 'bewuste' veganistische telers van wijndruiven de koe uit de keten geknipt.

Op 'biocyclische vegan' teeltbedrijven in Griekenland en Cyprus (www.biocyclic-vegan.org) worden, ondanks (of dankzij!) dat het houden van productiedieren en het gebruik van inputs op basis van dierlijke meststoffen en slachtafval uit respect voor de waardigheid van het dier in de ban is gedaan, kwaliteitswijnen (en olijvenolie) geproduceerd. En, ook dat heb ik met mijn eigen ogen gezien.

De mythe dat dierlijke mest onontbeerlijk is voor het onderhouden van de bodemvruchtbaarheid in conventionele, regeneratieve en biologische landbouwbedrijfssystemen, is inmiddels door diverse auteurs (Will Bonsall, Armanda Govers, Theo Grent, S. Higgins, Stuart Hill, Lisa Steltenpool, Lisette Kreischler, J. Verdonk, Dos Winkel) en vanzelfsprekend de PvdD (N. Pierson Foundation) ontkracht. Willen jullie (#3 en #4) hier meer over aan de weet komen? Lees de inmiddels volop beschikbare (vak)literatuur!

Inderdaad is de toekomst aan een plantaardige samenleving, en, daar hoort ook het 'nadenken' over de achtergronden van 'vegan' wijn bij (#1).

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #5
  • 29 apr '21
  • 14:16

Dank voor je snelle reactie, Rene Smit !
Meteen weer een aanvullend vraagje over dat rioolslib: mag daar alleen poep van veganisten in zitten? Flauwe vraag, natuurlijk ;-)

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #4
  • 29 apr '21
  • 14:04

#3 Veganisme gaat om het verminderen van dierenexploitatie voor zover praktisch haalbaar. Dus liever niet, maar ik zie wel in dat het vooralsnog onvermijdbaar is.

Medeveganisten zijn heel erg optimistisch over het feit dat je geen dierlijke mest nodig hebt (zie bijv. de draad Mest is een zwak argument voor instandhouding veehouderij) en geloven in onder meer voedselbossen maar ik sta er met simpel logisch nadenken wat sceptischer in.

Maar wie weet/hopelijk komen we een heel eind met algen, opvang en bewerking van rioolslib, eiwitbindende bacterien en groenere stroom om kunstmest te maken.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 29 apr '21
  • 13:25

Rene Smit , hoe kijk jij aan tegen het gebruik van dierlijke mest? Ik had er nooit zo bij stil gestaan dat dat een dingetje zou kunnen zijn voor veganisten. Dus #2 triggert mijn nieuwsgierigheid.

T.N.H. Grent
T.N.H. Grent Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #2
  • 29 apr '21
  • 7:17

#1 De meeste veganisten weten daarentegen dat de agrarische sector, inclusief de biologische wijnteelt, gewoonlijk gebruik maakt van dierlijke mest en restproducten uit slachthuizen om bouwland te verrijken. Ook deze keer gaat de informatie over veganistische wijnen puur en alleen over of de wijn veganistisch is geklaard; niet over het verbouwen van de wijndruif.
De BD-landbouw argumenteert zelfs dat de mest van dieren onontbeerlijk is voor het onderhouden van de bodemvruchtbaarheid en dat het vee past in de kringloopgedachte. Een wijnproducent die in aanmerking wil komen voor het Demeter-certificaat moet bovendien voldoen aan de regel dat de wijnranken worden bewerkt met de negen voorgeschreven BD-preparaten. Naast mest wordt in de biologische wijnteelt daarom gebruik gemaakt van koehorens, hertenblazen, ingewanden van runderen en schedels.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.