Het hing al een tijdje in de lucht. De Afrikaanse varkenspest, die zich vanuit het oosten van Europa naar het westen en zuiden heeft verspreid, is een ernstige bedreiging geworden voor de Italiaanse vleeswarenindustrie. De pest heeft zich onder de Alpen gevestigd in de regio Lombardije, waar traditioneel varkens worden gehouden die onder meer worden gevoerd met de wei die overblijft van de productie van Parmezaanse kaas. De kostbare, gecertificeerde droge hammen, zoals de Parma en San Daniele prosciutto, zijn in gevaar.
Sinds de eerste melding van de ziekte in januari 2022 zijn er in Italië bijna 120.000, veelal gezonde, varkens geruimd om de ziekte in te dammen. Driekwart daarvan werd in de afgelopen maanden geruimd, voornamelijk in de regio Lombardije, het epicentrum van de epidemie. Dat betekent 180.000 hammen minder.
De impact is groot. Boeren in een gebied van 23.000 vierkante kilometer zijn getroffen, deels door besmette wilde zwijnen en deels door het feit dat ze zich in bufferzones bevinden die de verspreiding van de ziekte naar het achterland moeten voorkomen. Door de maatregelen worden alle varkens op besmette boerderijen, ook de gezonde dieren, afgemaakt. Dit leidt niet alleen tot een directe afname van het aantal beschikbare varkens, maar ook tot strengere beperkingen op het transport van varkens en toegang tot boerderijen. Hierdoor is de productie van de Italiaanse ham ernstig beperkt.
Een bijkomend probleem is het internationale importverbod dat door twaalf landen, waaronder China, Taiwan en Mexico, is ingesteld voor Italiaanse varkensvleesproducten, ongeacht of ze afkomstig zijn uit besmette gebieden. Dit resulteerde in een verlies van €20 miljoen aan maandelijkse exportinkomsten voor de sector, wat de druk op de Italiaanse hamindustrie verder verhoogt.
Het Parma Prosciutto Consortium zegt dat de stijging van de prijs van de grondstoffen – de hammen – door deze crisis onhoudbaar is. Zolang de varkenspest niet onder controle is, kunnen de producenten van gecertificeerde ham hun activiteiten niet hervatten. De toekomst van deze luxe producten is volgens het Consortium in gevaar.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.