Fotocredits: Varkens met speelmateriaal, FL Media
Flash VoedselketenVarkens kunnen zelf vertellen hoe ze zich voelen
Wat vertellen varkens zelf over hun dierenwelzijn? Dat onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen in de praktijk. Twee jaar geleden ontwikkelden zij een algoritme dat varkensgeluiden vertaalt naar emoties. Op basis van kunstmatige intelligentie leerde het algoritme verschillende geluiden, zoals knorren, piepen en grommen te herkennen als uitingen van angst, pijn, stress of juist tevredenheid.
In een praktijktest maakten de onderzoekers vervolgens geluidsopnamen bij ruim 15.000 Deense en Duitse varkens in 9 houderijen: 4 gangbare varkensstallen, 3 biologische met buitenuitloop, en 2 waar de varkens hun hele leven buiten leven. Daarna hadden ze 14 maanden nodig om de opnamen te analyseren. Bij de gangbare varkens bleek 25% van het geknor en gepiep een uitingen van stress en pijn. Bij de biologische varkens was dat opvallend genoeg 47% bij het meten binnen in de stal. Bij de buitenvarkens was het slechts 8%.
De meest opvallende constatering was dat bij een gewone varkensboer, die tijdens zijn controlerondjes door de stal vriendelijk tegen zijn varkens praatte, het varkensgeluid ook slechts 8% stress liet horen.
Als instrument om dierenwelzijn te meten, verdient het algoritme nog wel enige verbetering. Waarschijnlijk kunnen varkensboeren snel leren om varkensfluisteraars te worden.
Nieuwe Oogst - Varkens houden wel van een praatje,
10 sep 2024