11
Fotocredits: Gebruik taser in mond varken, Varkens in Nood

FlashVarkens in Nood brengt fout gebruik tasers in beeld

Varkens in Nood brengt vandaag beelden uit 2019 en dit jaar in omloop waarop varkens op transport met stroomstoten worden aangepakt op niet toegestane manieren. De dierenrechtenorganisatie zegt de opnames bij meerdere transporteurs en varkenshouders te hebben gemaakt. De dieren worden opgedreven met tasers (ook in gebruik als stroomstootwapen). De organisatie roept in een petitie op tot een volledig verbod op tasers.

Het gebruik van tasers is volgens Europese regels alleen toegestaan op volwassen dieren en dan alleen in uitzonderlijke situaties. De dieren moeten voldoende ruimte hebben om zich voort te bewegen en de schokken mogen niet herhaaldelijk worden toegebracht. De schokken mogen alleen worden toegediend op de spieren van de achterpoten.

7 dec 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
 • #11
 • 9 dec '22
 • 8:22

Haha gaan we nu Varkens in Nood verwijten dat ze hun werk goed doen? Gaan we er daders van maken? Het moet niet gekker worden.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Retired R&D manager plant care
 • #10
 • 8 dec '22
 • 22:53

Als we het over excessen hebben in de veehouderij, dan zullen we die nog wel een tijdje tegenkomen. Het is niet het apparaat maar de totale onverschilligheid van een deel van de sector van begin tot het eind ten aanzien van alles wat in de weg staat van zelf bepalen wat er gedaan wordt om baanzekerheid of financieel gewin. Er is maar 1 mogelijkheid: de daders ontslaan en hun bazen vergunningen ontnemen en ook financieel hard raken. Het moet een keertje afgelopen zijn met dat gedonder.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
 • #9
 • 8 dec '22
 • 20:56

#8 eens, dat zeg ik ook, dit kan niet, mag niet en moet gewoon aangepakt worden (er zijn ook andere nog ergere beelden mbt een gewond dier), het is gewoon strafbaar en moet vervolg krijgen.

Maar waarom heeft varkens in nood dan de beelden sinds 2019 in bezit en worden ze nu pas naar buiten gebracht? Waar is het dan om te doen? Waarom niet direct actie en overdragen naar NVWA?
De drone beelden zijn nieuw en tonen dat er niets is veranderd, maar het gaat om 3 vervoersbedrijven (van hoeveel?), de sector als geheel krijgt het voor de kiezen en moet gewoon zelf de rotte appels eruit halen. Daar is ook de nieuwe richtlijn voor opgesteld (2021)

Daar gaat het mij hier om, ook de bewoordingen zijn suggestief, zo is de genoemde 5000 volt nog altijd lager dan schrikdraad, maar het klinkt zo erg (vergelijk met netspanning), net zoals taser stroomstootwapens.
(motie PvdD, nr62 (36 200 XIV) tot verbod is nu aangenomen, zo word “het spelletje” gespeeld).

Het gaat ze hier om de ophef en niet het dier dan hadden ze direct wel actie ondernomen in plaats van 2-3 jaar wachten
Daarmee is Varkens in nood zelf ook medeplichtig.

Henric van der Krogt
 • #8
 • 8 dec '22
 • 19:36

Ik ben opgegroeid op een boerderij, dus zeer bekend met het leven met vee van geboorte tot het einde. Ik ben ook bekend met schrikdraad, en dan weet je ook dat dat iets heel anders is dan een veeprikker. Ik vond de beelden van die veerijders die heel geroutineerd op alle plekken in die varkens stonden te prikken stuitend en te gek om los te lopen. Als dat vroeger bij ons op het bedrijf was gebeurd was dat niet zonder gevolgen gebleven. Als je dat gaat goedpraten heb je er geen flikker van begrepen.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
 • #7
 • 8 dec '22
 • 18:26

Eens met Claudia. Hier wordt niet zo maar een prikje uitgedeeld om het varken bij te sturen. Ze kunnen geen kant op. Moet je kijken waar ze door heen moeten. Vooruit? Waarheen? Hou toch op.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.