0
Fotocredits: ‘Rode chilipeper’, Hans

FlashVan heet naar pikant

Je kunt er diarree van krijgen maar geen maagzweer. We hebben het over het stofje capsaïcine in chilipepers. Het is verantwoordelijk voor de pikante smaak van je eten. Capsaïcine werkt in op de receptoren en zenuwcellen in de tong, die vervolgens een alarmsignaal afgeven naar de hersenen: heet! Vervolgens prikkelt capsaïcine het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de maag en de darmen, die daardoor extra vocht afscheiden, maar geen schade lijden. Gevolg: diarree. Pikant eten werkt ook 'verslavend': de pijn van de capsaïcine triggert de hersenen om endorfine aan te maken. Je gaat sneller ademhalen, je hart gaat sneller slaan, de poriën openen zich. Een soort roes is het gevolg. Wil je die vaker, dan kun je pikanter gaan eten. Helaas speelt al gauw het 'desensitization effect' op: de receptoren wennen aan het stofje. En dan is pikant niet heet meer.

Radar - Pikant eten: is het schadelijk? En waarom kunnen sommige mensen er beter tegen?, 1 sep 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.