3
Fotocredits: 'Zomersplash', Pxhere

FlashUrban wine van overal

Wijn maken kan ook zonder eigen wijngaard. Château Amsterdam, een urban winery gevestigd in een loods in Amsterdam Noord, koopt overal druiven in. De wijnmakers maken wijnen die ze zelf lekker vinden. Twintig verschillende wijnen in drie 'lijnen': een chique (bijvoorbeeld Italiaanse montepulcianodruiven én Duitse spätburgunder in één en dezelfde fles), een eigenwijze met namen als Moonlight Monkey en een aantal slurpwijntjes zoals de rosé Poeh, poeh. Dit jaar produceert het kasteel 80.000 flessen, te koop bij onder meer de Hema, Stach en Marqt, volgend jaar staat het dubbele op de rol. Château Amsterdam houdt niet van weggooien. Dus vergisten ze ook de uitgeperste druivenschillen en -pitten met wat gist en suiker tot een lekker fris zomerdrankje met zo'n 5% alcohol: piquette, gemaakt van opgewaardeerd wijnafval (net als vroeger trouwens). Officieel geen wijn, en dus illegaal als je het verkoopt. Dat ziet Château Amsterdam graag anders. Ze startten een petitie voor legalisering. Ook dat is urban.

de Volkskrant - Het jongste wijnhuis van Nederland lapt de regels aan zijn laars, 6 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Michelle Boer
Michelle Boer Stagiair Voeding en Diëtetiek
  • #3
  • 12 okt '21
  • 10:32

“Je wilt geen rechtszaak, maar het is te lekker om niet te delen.” Dat is wat de Piquette-makers van Chateau Amsterdam zeggen in Het Parool. Hun piquette mag geen wijn heten, maar ís ook geen wijn omdat het niet wordt gemaakt van het sap. Om het te 'mogen' drinken is er een simpel truukje: je kan je bij de ‘familie’ aanmelden door het tekenen van de petitie.

Henric van der Krogt
  • #2
  • 10 aug '21
  • 18:18

Ik vind het slim bedacht, maar de prijzen zijn pittig. Overigens heb ik me laten vertellen dat de marges van de wijnboeren vergelijkbaar zijn met de rest van de agrarische sector, dus dan is het wel verstandig om de druiven gewoon in te kopen dan ze zelf te produceren. Stuk minder gedoe ook.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 6 aug '21
  • 22:37

Maf misschien, maar zeker innovatief. Wel ongelofelijk duur. Maar het is dan ook 'lokaal' gemaakt ook als is het 'overaal' ingekocht.

Als je weet hoe de wereld werkt moet je lachen, maar ik wil het toch graag proeven.

De mop? De grondstof is industrieel ingekocht (elders) en op 1 centrale plek verwerkt, maar 'echt' ('ambachtelijk met de hand gebotteld') verwerkt. Ik vermoed dat de nodige industriële goed gemaakte wijnen voor €4/5 beter smaken, maar laat me graag verrassen. Wellicht zijn ze qua smaak €6/8 waard.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.