4

FlashNieuw normaal: ‘twee duizend euro voor 1.000 kuub gas’

"Welkom in de nieuwe wereld waarin Europeanen 2.000 Euro voor 1.000 kuub gas zullen betalen." Met die woorden reageerde oud-premier Dimitri Medvedev van Rusland op de reacties en sancties van de NATO-landen op de gespannen situatie rond Oekraïne waar in de oostelijke staten Loegansk en Donetsk inmiddels Russische militairen op vredesmissie rondrijden. Een missie die de EU en VS als een oorlogsmissie interpreteren. De werkelijke gasprijs ligt in de EU op dit moment al boven de door Medvedev genoemde prijs voor het nieuwe normaal.

President Poetin zei dat hij de EU en de wereldmarkt niet wil afsnijden van energieleveranties. Duitsland verklaarde de infrastructuur van Nordstream 2, de pijplijn waarmee Russisch gas gemakkelijker naar Europa kan stromen, staakt als Poetin zich niet terugtrekt uit Oekraïne. De gasprijzen schoten door het nieuws verder omhoog.

Europa heeft te weinig energie om zijn samenleving en industrie te laten functioneren zonder Rusland. Dat geldt in het bijzonder in de winter. De rest van de wereld kan de EU niet van voldoende energie voorzien als de Russische olie- en gaskranen dichtgaan. Poetin lijkt de strijd om Oekraïne te willen winnen via energie en laat nu duidelijk voelen waar zijn troefkaart zit. Zo kan hij een volledige oorlog voorkomen en toch zijn gewenste invloed in Oekraïne herwinnen.

Reuters - Russia's Putin pledges uninterrupted gas supplies as sanctions loom, 23 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #4
  • 24 feb '22
  • 15:32

#3 De sancties zijn nog in werking. Rusland is dan ook hard bezig geweest om zelfvoorzienendheid omhoog te brengen (en missen onze luxe export producten). Zelfs als die markt open ging waren we die wel kwijt na al deze jaren.

Komt nu nog wel eea overheen aan sancties, tot we onszelf in de vingers snijden (gas/olie ed), Duitsland, Belgie, Nederland en anderen hebben recentelijk nog een boel (energie)centrales (kolen/kern) gesloten, kunnen die weer draaien? Scheelt misschien in gasgebruik, zijn we alleen nog voor verwarming (+koken) nog wat nodig.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #3
  • 24 feb '22
  • 12:14

Wanneer heeft Rutte de land en tuinbouw sancties naar aanleiding van het neerhalen van de MH17 opgeheven. Of zijn die nog werkzaam?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.