17
Fotocredits: 'Cow Face', USDAgov

FlashTurbokoe toch beter

De mode is kleinschalig en minder melk per koe. Een moderne koe geeft zo'n 9-10 duizend liter per jaar. Een ouderwetse tussen 4 en 6 duizend. Maar het meest duurzaam - volgens boerenblad Nieuwe Oogst - is de turbokoe die tot wel zo'n 14 duizend liter melk per jaar geeft. Waarom? Minder CO2-uitstoot. Wie daar eindeloos van drinkt, doet dat effect weer teniet. Maar maak je het een stuk duurder dan biologisch dan is het eigenlijk beter. Lastig te begrijpen, maar wel waar. Je moet dan wel biologisch afschaffen, anders koopt niemand zulk duurzaam spul.

Nieuwe Oogst - Minder uitstoot met grote koe en meer krachtvoer, 23 jun 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #17
  • 27 jun '21
  • 10:29

# 10, Nadenker: Eindeloos melk drinken is toch wel degelijk beter voor het lichaam, dan als dat voor frisdrank ingeruild zou worden. Mensen die graag water drinken, blijven dat toch wel doen.
#12 als het puur om de smaak gaat van rauwe melk, dan vinden mensen denk ik vaak melk met een lager vet % lekkerder. (Ik wel tenminste, ik pak em het liefste uit de tank als deze even niet geroerd heeft, vet stijgt redelijk snel op. )

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #16
  • 27 jun '21
  • 9:33

Boy, dank, want je rond het gesprek uitstekend af. De woorden verschillen van de starttekst, de logica is dezelfde - maar dat lees ik erin, geef ik meteen toe.

In #1 was Nadieh Gaal verontwaardigd - en dat begrijp ik. Een lezer wil ineens horen hoe het nu echt zit. Wij leggen te weinig uit dat we menen dat er gepolariseerde onderwerpen waarin begrip voor wat er echt speelt, komt door gesprek en niet door lezen alleen. Dat komt omdat een tekst altijd zijn perspectief kiest en een gesprek met verschillend denkenden die armoede niet kent.

Daarom proberen we interactief met kundige mensen vanuit 1) verschillende kijken op het leven en 2)voldoende feitelijke kennis het beeld zichzelf op te laten bouwen zodat 3) lezers die hun denkraam open willen zetten zelf een houding en mening tav de feiten kunnen opbouwen.

Ik ben alle bijdragers hier dan ook heel dankbaar dat jullie de moeite van het gesprek door het aandragen van vragen (en prettig uitgedrukte irritatie, zoals Nadieh) en geven van antwoorden hebben willen nemen. Zo is - denk ik - alweer een stukje begrip over duurzaamheid dat toch anders in elkaar zit dan kranten en andere media het dominant naar voren brengen.

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #15
  • 27 jun '21
  • 9:01

De turbokoe doet het op het gebied van Methaan uitstoot en directe uitgeademde CO2 per kg melk beter. Verder doet ze het op alle fossiele bronnen meestal slechter. Bekijk je het puur op uitstoot maar je bekijkt de koe niet in het syteem maar als een soort black box. input-output. Dan klopt het helemaal dat de turbokoe met minder input meer nuttige output maakt. In een intensief systeem waarbij de dieren op stal blijven en het voer allemaal binnengereden wordt is dat niet zo'n rare keuze. Maar willen we zo'n systeem in de toekomst? Of willen we toe naar een beheersdieet waar de koe vooral de stromen gras, natuurgras en cellulose rijke reststromen verwerkt. En dat dan met zo min mogelijk fossiel brandstofgebruik. Dan kijk je toch weer naar die koe van 5-6000 kg melk. Maar dat alles gaat voorbij aan het feit dat de bevolking dan eerst minder van de koe gerelateerde producten moet gaan eten, drinken en dragen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #14
  • 27 jun '21
  • 8:23

Willem, natuurlijk zijn de mensen met minder koopkracht dan de klos. Het is dan ook imaginair en laat precies de olifant in de kamer zien: de vraag is te groot. Dan terugschakelen naar natuurlijker systemen is niet gek vanuit het principe, maar wel vanwege de schaal (er kan onmogelijk genoeg van gemaakt worden).

Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #13
  • 27 jun '21
  • 7:52

Dick, volgens mij willen wij een bepaalde hoeveelheid voedsel tot ons nemen, is het gevaar dan niet als het duurzame voedsel schaars en duur wordt dat er dan juist naar het minder duurzame gegrepen wordt?
En in principe ben ik ook niet voor productiebeperking. Het zijn dan juist de minder bedeelden die dan de klos zijn. Lokaal, maar ook wereldwijd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.