0
Fotocredits: 'Aquaponics', AL Team

FlashTuinders willen geen vissenkweker zijn

Evert Vierhout uit Hengelo kweekt groenten in zijn schuur van 8 vierkante meter. 15 goudvissen (grote exemplaren) leveren de bemesting. Ze krijgen een paar 100 gram voeding per dag, onder meer gedroogde insecten. Hun ontlasting levert voedingsrijk water op, waar de groenten in groeien.

Volgens Evert gebruikt deze vorm van aquaponics 95% minder water. Dankzij de vissen is er minder kunstmest nodig, al moet het vissenvoer natuurlijk wel ergens vandaan komen.

Of aquaponicssytemen gevoelig zijn voor besmettingen met pathogene bacteriën, werd op Foodlog al eens bediscussieerd. Samengevat: er lijkt gevaar te zijn, maar technische ingrepen en het gebruik van antibiotica kunnen dit in de kiem smoren.

De teelt in het schuurtje van Evert is te kleinschalig om winstgevend te zijn. Nederlandse tuinders hebben wel de schaal om dit op te pakken, maar zij willen er niet aan volgens Evert. Je kweekt namelijk ook vis als aquaponicsboer. “En daar heeft de gemiddelde tuinder hier geen behoefte aan”, aldus Evert bij EenVandaag.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de TV-makers misschien wat optimistisch zijn. Een eerder veel grootschaliger geïntegreerd tuinbouw-vis-project in Den Haag waar veel Zwitsers durfkapitaal achter zat, heeft het al evenmin gered.

EenVandaag - Geen stikstof, pesticiden en veel minder water, maar Evert krijgt zijn groente geteeld uit vissenpoep niet aan de man, 14 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.