Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashTrump snapt handel niet

Honderden Amerikaanse bedrijven protesteren tegen de handelsoorlog van hun president tegen China. Hij wil Chinese producten zwaar belasten voor ze zijn land in mogen. Amerikaanse bedrijven willen kunnen exporteren. Zonder hun export, kachelen hun winsten flink achteruit. Dat zal gebeuren in een wereld waarin China als vergelding tariefmuren moet bouwen. Of Trump misschien op zijn achterhoofd gevallen is, vragen ze eigenlijk. De zakenman-president snapt niet hoe de handel van zijn land zijn geld verdient.

Het Financieele Dagblad - Honderden bedrijven pleiten tegen nieuwe handelstarieven voor China, 14 jun 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #3
  • 15 jun '19
  • 10:50

De handelsbalans tussen de VS en China is zwaar in het voordeel van China, dus Trump heeft meer tariefwapens in handen dan Xi.

Wel heeft China een andere belangrijke troef: zeldzame aardmetalen, die onmisbaar zijn in talrijke industrie├źn, waaronder die van smartphones, elektrische auto's, zonnepanelen en windturbines. China heeft daarvan een groot deel van de wereldvoorraden in handen. Mogelijk gaan ze die troef uitspelen. Meer algemeen gesteld zou dat het begin kunnen worden van een mondiale ratrace om de slinkende voorraden grondstoffen, die er sowieso een keer gaat komen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 15 jun '19
  • 11:10

Wouter, Trump lijkt meer troeven te hebben. Deze al wat oudere analyse laat zien hoe kwetsbaar hij is in eigen land (waarvan deze ondernemersbrief een voorbeeld is) en deze recente analyse laat zien hoe die kwetsbaarheid in combinatie met culturele verschillen tussen Aziaten en Amerikanen (waarschijnlijk niet Trumps sterkste begripspunt) in het voordeel van een door China bepaald spel zullen leiden.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 15 jun '19
  • 13:19

Jazeker, Dick, politiek gezien loopt Trump veel meer risico's dan Xi.
Tarieven zijn nou eenmaal altijd nadelig voor importerende en exporterende bedrijven. Daar staat tegenover dat bedrijven die voor de thuismarkt produceren er baat bij kunnen hebben. Kijk maar naar Rusland: de landbouw heeft daar fors geprofiteerd van de invoerstop op een scala aan Europese landbouwproducten. De Amerikaanse landbouw is exportgericht en heeft juist nadeel van Chinese tarieven. Maar misschien kan de tech industrie wel profiteren.
De achilleshiel van China blijft voedsel, maar dat is vooralsnog geen grote troef van Trump, want daarvoor kan China switchen naar bijvoorbeeld Zuid Amerika. Of de VS net zo makkelijk kan switchen naar andere leveranciers van zeldzame aardmetalen, betwijfel ik. Dus inderdaad, China bepaald staat niet zwak.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.