FlashTriest over Timmermans

Het is inderdaad best verrassend dat een politicus opeens zoveel verstand van landbouw heeft.

NOS - Timmermans: boeren houden vast aan verouderd systeem | NOS, 19 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #23
  • 23 dec '19
  • 21:16

#15 Misschien zitten er teveel schakels in die keten die elk 3% in hun zak steken? Een eruit en de boer heeft 6%: dat begint erop te lijken.........
Wat Timmermans betreft: een kopie van de gem iddelde nederlandse PvdA stemmer, willen allemaal terug naar Ot en Sien maar er niets voor betalen en de import niet aan de eigen kwaliteits regels ophangen, of gaan heffen. Zo kan ik het ook.

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #22
  • 23 dec '19
  • 18:34

Hens, je blijft herhalen dat je het traject van 15ct naar 79ct maar raar vindt zonder dat ik daarvoor een gedegen analyse van de bedrijfskolom van je zie. Je argument "ze vertroebelen het zicht met belastingen, bruto- en netto marges .... etc." overtuigt niet. Kijk even mee: de gemiddelde inkoopkosten van de omzet bedragen voor supermarkten op 74,22% ex btw van de omzet exclusief btw. Gemiddelde handlingkosten (personeelskosten, verlies, opslag, winkel etc.) zijn 22,67% en gemiddeld blijft over voor "eigen gewin" 3,11 % (= netto winstmarge vóór belastingen). Bij bederfelijke landbouwproducten die relatief veel aandacht en personeel vragen, een hoog verlies kennen bij een hoge gewicht/prijs verhouding mag je redelijkerwijs flink hogere percentages voor handlingkosten verwachten. Minstens 30% tot 35%. Bij de winstmarge van 3,11% en 35% handlingkosten past een inkoopprijs voor 1kg uien van: 79ct / 1.09 x (65 -3,11)% = 45ct. Bij handlingkosten van 30% kan de supermarkt zich een iets hogere inkoopprijs van 49ct/kg veroorloven. Dit zit dicht aardig bij jouw berekening.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #21
  • 23 dec '19
  • 16:53

Het zijn slechte voorbeelden, en vergelijkingen van niks, helaas.

Bijv. uien, die gaan niet allemaal als verkoopbare prachtige ui naar de consument, een deel gaat ook in de soep e.d. en een deel gaat zelfs weer weg als veevoer (paar ct. en dan moet er dus een klap geld bij voor de verwerker). Bovendien is er nogal een verschil of je een vrachtwagen uien in een keer verkoopt (zonder ze aan te raken, vanwege mechanisatie), of je moet de uien in porties van enkele kilo's aan de man/vrouw brengen.

Waarom verkopen boeren dan niet massaal hun oogst aan huis, als de goudmijn dan bestaat vanwege levering aan de eindconsument?

Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #20
  • 23 dec '19
  • 16:04

Die 3% zijn niet uit mijn koker, maar ik denk dat ze netto zijn. Misschien weet Rene Smit het.
Het gaat er mij om dat ik het raar vindt dat een boer een half jaar lang met die uien in de weer is geweest en 15 cent krijgt en vervolgens de handel met de poet aan de haal gaat. Die handel vertroebelt het zicht op dit soort zaken ernstig met gescherm met belastingen, bruto- en netto marges, kosten, wisselkoersen, beurswaardes, etc.

Politici zijn door ons aangenomen om ons te besturen en dus om overal verstand van te hebben. Daar hebben ze commissies en adviseurs voor uitgevonden. Klagen dat Timmermans nu ook al verstand heeft van landbouw is dus niet op zijn plaats.
Wees blij dát ze iets doen!

P.S.
Ik denk dat dit (https://www.acm.nl/sites/default/files/old_publication/publicaties/13680_lei-rapport-prijsvorming-van-voedsel-2014-12-19.pdf) het rapport is dat Rene Smit bedoelde. Na het voorwoord had ik geen zin meer om verder te lezen:
"Het onderzoek is begeleid door medewerkers van ACM en het ministerie van Economische Zaken. De vertrouwelijkheid en de gewenste snelheid van het onderzoek noodzaakte een goede samenwerking tussen opdrachtgever en de onderzoekers. Ondanks de druk is het onderzoek in goede harmonie uitgevoerd."

Het rapport is nu 5 jaar oud. LEI heet sinds 3 jaar WER.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #19
  • 23 dec '19
  • 15:56

Het punt is de prijzen voor de boeren hoeven helemaal niet zoveel omhoog om het verschil te maken.
Geef een pluimveehouder met zeg 30.000 hennen 1ct meer voor z'n eieren en hij heeft 90.000 extra te besteden aan maatschappelijke wensen.
geef een uienboer 2ct en hij heeft 1000 euro per ha extra te besteden.
Betaal 3ct meer voor een liter melk en een grondgebondenmelkveehouder kan zonder GLB.
Ik denk wel eens dat de politiek het maar wat makkelijk vind dat de landbouw afhankelijk is van die europese toeslagen dat geeft mooi handvaten om ze allerlei kunstjes te laten doen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.