0
Fotocredits: Spaanse markt, Elske Gravesteijn voor FL media

Flash Dagelijkse KostTraditionele Spaanse markten verdwijnen

De traditionele Spaanse markten verdwijnen, en daarmee de productkennis en vaardigheden van de kraamhouders. Een toeleveringsketen gebaseerd op vertrouwen en persoonlijk contact gaat verloren.

Door het massatoerisme veranderen de producten die de marktkramen in de stad aanbieden: Everzwijnen en fazanten maken plaats voor plastic bekertjes met fruitsalade en voorgemengde sangria. De markten worden heuse food courts, plekken om ter plaatse te eten. Het stadsbestuur van Barcelona heeft inmiddels burgeragenten aangesteld om toeristen te ontmoedigen rond te hangen en foto’s te maken op de markt.

In kleine dorpen worden de traditionele Spaanse markten vooral bezocht door ouderen. Jongeren gaan liefst naar de supermarkt, want dat is snel en efficiënt. De charme van de markt kost te veel tijd: de verkoper die even wat vers voor je bereidt of een praatje met je maakt, het hoppen van kraam naar kraam of het wachten in de rij. Alles duurt langer dan de zelfservice in de supermarkt.

Ook de kraamhouders zelf worden ouder, terwijl hun kinderen niet staan te popelen om de kraam over te nemen. Sinds 2000 heeft Barcelona bijvoorbeeld al 2000 kramen verloren.

Om markten aantrekkelijker te maken voor jongeren, bieden lokale gemeenten en stadsbesturen ruimte voor supermarkten in de nabije omgeving. Dat trekt publiek en een rondje naar de markt voor specialiteiten, is de theorie. Of het de kraamhouders echt ten goede komt is nog maar de vraag.

The Guardian - Spain?s traditional food markets are fading away ? and with them, a whole way of life | Stephen Burgen, 10 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.