3

FlashTony’s niet ethisch meer

Tony's Chocolonely, 'uitvinder' van de ethische ('slaafvrije') chocola, is door de Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate van de lijst met slaafvrije chocolademakers geschrapt. Tony's werkt - al jaren - samen met de grote chocoladeproducent Barry Callebaut, die in Antwerpen een speciale productielijn heeft voor de Tony-repen. Terwijl Tony's Chocolonely cacao inkoopt bij boeren waar het bedrijf ook controleert dat er geen kinderarbeid aan te pas komt, verwerkt Callebaut nog steeds cacao die wel met hulp van kinderhanden is geproduceerd. En daarom ging er een streep door Tony's als ethische producent. Kort door de bocht, vindt ceo Henk Jan Beltman. Juist door samen te werken met 'de grote jongens in de cacao-industrie' - en niet te shamen - denkt Tony's pas echt impact te hebben.

RTLnieuws - Tony's Chocolonely uit lijst slaafvrije chocolademakers, 15 feb 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Michel de Groot
Michel de Groot Land- en tuinbouw
  • #3
  • 16 feb '21
  • 19:22

Dan wordt het toch maar Cote'dor of Milka kopen (van Mondelez), welke bij Cocoalife is aangesloten. Dat is een keurmerk wat wel is vermeld op de pagina van de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. Slave Free Chocolate is daar onbekend.
Dan koop je chocola met een Nederlands nagecheckt keurmerk, wat ook nog eens minimaal 25% goedkoper is.

Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 16 feb '21
  • 14:06

Ik begrijp dat het door dat Amerikaanse bureau niet meer als slaafvrij wordt gezien, alleen maar omdat Callebaut niet alleen slaafvrije Tony's maakt, maar ook veel niet-slaafvrije chocolade.
Beetje raar wel. Principieel bezien zou geen enkel product dan meer als slaafvrij verkocht mogen worden, ze liggen tenslotte allemaal naast allerlei niet-slaafvrije producten in de supermarkt. De supermarkt verdient dus ook aan de niet-slaafvrije producten. Idem als Callebaut.

Frank Luttels
Frank Luttels Food- en agri-economie
  • #1
  • 15 feb '21
  • 21:07

Willen ze eindelijk eens zwarte cijfers gaan schrijven, lukt 't niet meer slaafvrij.
Wat de criteria precies inhouden weet ik niet, maar als het is dat bv niemand onder 15 werkt aan de cacao productie, dan kan ik mij voorstellen dat dit in sommige landen best een probleem is. Zoals vroeger ook bij ons. Er moest van jongs af aan meegeholpen worden om de kost te verdienen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.