0
Fotocredits: Gebruik taser in mond varken, Varkens in Nood

Flash VoedselketenToegift Adema: verbod op ‘prikkers’

Op de valreep van zijn ministerschap wil Piet Adema een verbod invoeren op het gebruik van stroomstootapparatuur ('prikkers') als drijfmiddel voor dieren in de veehouderij. Dat verbod zou op 1 juli 2025 moeten ingaan, mits de Tweede en Eerste Kamer instemmen.

Aanleiding voor het verbod zijn beelden van Varkens in Nood uit 2022 die toonden hoe transporteurs stoomstoten bij varkens niet op de toegestane manieren toedienden (onder meer door te prikken in de gevoelige neus van de dieren). Op dit moment is het gebruik van stroomstootapparatuur als drijfmiddel alleen toegestaan in uitzonderlijke gevallen. Het mag alleen gebruikt worden voor volwassen runderen en varkens die zich weigeren te verplaatsen, mits het dier ruimte heeft om zich te verplaatsen, de schokken niet langer dan 1 seconde duren, de schokken niet herhaaldelijk worden toegediend en alleen op de spieren van de achterpoten worden toegediend. Varkens in Nood liet zien dat niet alle bedrijven die voorwaardes naleefden.

Het gebruik van stroomstootapparatuur verbieden in slachthuizen is een lastige opgave. Europese wetgeving biedt weinig ruimte voor strengere nationale regels bij het beschermen van dieren bij de slacht. Het verbod zal dus voor nu alleen gelden op boerenbedrijven en tijdens transport. De NVWA zal hierop gaan handhaven met steekproefsgewijze controles.

Rijksoverheid - Verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij dieren in de veehouderij, 24 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.