FlashTijgermug komt met warmte mee

Het gaat allerberoerdst met de natuur, zegt een Wageningense bioloog in een somber gesprek met het Algemeen Dagblad. Maar met teken lijkt het juist uitstekend te gaan. Aan de hand van meldingen van tekenbeten ziet de bioloog dat ze ook gedijen in particuliere tuinen. En dan is er ook nog de tijgermug. Vervelend kreng, zegt de bioloog. Hij komt omdat het warmer wordt. Maar is dat geen natuurlijk gedrag dan?

AD - De temperatuur stijgt en daar krijgen we een vervelende tijgermug voor terug, 26 mei 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
Gert van der Hoek
  • #3
  • 28 mei '19
  • 10:09

In Spanje, Valencia, experimenteren ze met steriele mannetjes tijgermuggen. Ze willen er een aantal duizenden loslaten, de bedoeling is dat vrouwtjes dan eitjes leggen, die niet uitkomen.
Mannetjes steken niet. De verwachting is dat men 3 tot 6 steriele muggen moet loslaten voor elke wilde mug.

Bron

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #2
  • 27 mei '19
  • 12:08

Klopt helemaal, Gert. De tijgermug is een Aziatische soort die niet door de warmte maar door handel Europa heeft kunnen bereiken. Het eerste bruggehoofd was de Balkan. Van daar rukte hij langzaam maar zeker op naar het noorden, opnieuw geholpen door de mens via wegverkeer en -vervoer, o.a. met caravans.

De eerste plaats in Nederland waar de mug zich heeft gevestigd, dus zich zelfstandig voortplant, was Weert, bij bedrijven die handelen in tweedehands banden. De NVWA bestrijdt hem daar. Volgens henzelf met succes, waardoor het ECDC Weert mogelijk gaat afvoeren als vestigingsplaats. Maar er zijn ook diverse andere plaatsen waar de mug al meerdere jaren bij bandenbedrijven is waargenomen. Als de NVWA het niet aan kan, is het leger bereid te hulp te schieten. Dat heeft het leger in enkele andere landen al met succes gedaan.

Als de mug zich in NL vestigt wordt ons leven er niet leuker op. De mug steekt overdag en kan diverse gevaarlijke virusziekten overbrengen. In Italië zijn sommige terrassen al onveilig geworden en is er al een plaatselijke epidemie geweest van de tot dan toe aldaar onbekende ziekte
Chikungunya, waarbij ook een dode viel. Hopelijk lukt het om te voorkomen dat de mug zich ook in NL vestigt.

Gert van der Hoek
  • #1
  • 27 mei '19
  • 11:15

Het schijnt dat tijgermuggen nogal honkvast zijn, niet zo ver vliegen. De verspreiding komt niet zozeer door de warmte, maar door de mens. Zo begrijp ik dat. De mug zelf of de eitjes liften mee met (vracht)auto's, schepen, vliegtuigen, containers, import gebruikte autobanden, import plantjes.

Luchthavens, parkeerplaatsen bij snelwegen, bepaalde importeurs: dáár kun je tijgermuggen vinden.

Warmte helpt wél met overleven. Nadat in Weert jarenlang bij dezelfde importeurs steeds weer tijgermuggen werden gevonden - en de overheid lauwtjes reageerde - heeft deze mug zich nu ter plaatse gevestigd in de wijk Leuken. (ECDC).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.