2
Fotocredits: "Fossiele schelp", Hnapel, via Wikimedia, CC0

FlashTijd gewonnen!

Nog maar betrekkelijk kort geleden, (70 miljoen jaar, de aarde is 4,5 miljard jaar oud) duurde een etmaal een half uur korter dan nu. Dat kwam doordat de aarde per jaar 372 keer om zijn as draaide, tegen 365 keer nu. Dat weten onderzoekers af te leiden uit de strepen - zoiets als de jaarringen van bomen - op een fossiel schelpdier uit de bergen van Oman. Dat was toen een ondiepe tropische zee.

ScienceDaily - Ancient shell shows days were half-hour shorter 70 million years ago: Beer stein-shaped distant relative of modern clams captured snapshots of hot days in the late Cretaceous, 10 mrt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #2
  • 11 mrt '20
  • 5:03

#1 joep je hebt me echt aan het denken gezet waarvoor dank. Maar nee, je krijgt er zelfs geen minuut bij. De berekening dat het aantal uren per etmaal toeneemt naarmate het aantal jaarlijkse omwentelingen van de aarde afneemt is namelijk onjuist: een etmaal blijft gewoon uit 24 uur bestaan. Bij minder aarddraaiingen moeten ook de wijzers van de klok gelijk op langzamer gaan draaien. In extremis: mocht over vele miljarden jaren (extrapolerend al over 3,6 miljard jaar:-) de aarde onverhoopt nog maar 1 keer per jaar om zijn as draaien dan duurt een etmaal 1 jaar. Daarin komt de zon één keer op, is het één keer 12 uur, gaat hij één keer onder en is het één keer middernacht. En dan zijn we het klokje rond. In 24 tergend lange uren. Bizar dit doordenken over de tijdconventie van de mens. Tijd winnen? Nee, onze dagen zijn veeleer geteld! Een troost: het duurt allemaal nog zo lang, dat maken we niet meer mee.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 10 mrt '20
  • 20:55

Dan moet ik nog heel lang wachten voordat mijn dag/nacht ritme (ca. 25 uur) aansluit op dat van de aarde.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.