1
Fotocredits: 'Teek', pixabay.com

Flash GezondheidTeken kunnen ziekten via trekvogels over grote afstanden verspreiden

“Helaas hebben we na een langere periode weer te maken met een bedrijf met een vogelgriepbesmetting," aldus minister Femke Wiersma maandag bij het bekendmaken van de eerste vogelgriepbesmetting in Nederland sinds bijna een jaar. "Dat dit vroeg of laat zou gebeuren, wisten we, maar het blijft ingrijpend."

Dát trekvogels vogelgriepvirussen en andere ziekteverwekkers verspreiden, is geen nieuws. Maar de jaarlijks duizenden kilometers migrerende trekvogels kunnen ook fungeren als transportmiddel voor teken, die parasiteren en meeliften op hun gastheer. Door klimaatverandering zijn die teken - beruchte ziekteverspreiders (van onder meer de ziekte van Lyme) - steeds vaker in staat zich op hun nieuwe, noordelijker gelegen, bestemming te vestigen. Daardoor kan het gebeuren dat ze nieuwe pathogenen introduceren die daar voorheen niet voorkwamen omdat ze niet konden overleven. Nu dat wel het geval is, vergroot het risico op de verspreiding van nieuwe ziekten naar mensen en dieren. Het risico op een nieuwe pandemie ligt dan ook op de loer.

Om deze risico’s in kaart te brengen, vingen Amerikaanse onderzoekers bijna 15.000 trekvogels op 6 rustplaatsen langs de noordelijke Golf van Mexico. Vogels werden gemeten, onderzocht op teken en gemarkeerd met een identificatienummer. De mate waarin parasitisme voorkwam was verrassend laag: in totaal werden 421 teken verzameld van slechts 164 vogels. Ook keken de onderzoekers naar de geografische spreiding van de verschillende soorten om te begrijpen waar de vogels mogelijk teken hadden opgepikt. Ook dat liet een verrassend resultaat zien: gemiddeld bleken de teken 5.000 kilometer meegelift te hebben.

Bij de teken troffen de onderzoekers geen micro-organismen aan die direct in verband te brengen zijn met bekende ziekten bij mensen. Niettemin kan de aanwezigheid van onbekende ziekteverwekkers niet worden uitgesloten en is duidelijk geworden dat teken via vogels over grote afstanden ziekten kunnen verspreiden.

Scientias - Trekvogels verspreiden mogelijk nieuwe ziektes over de hele wereld, 19 nov 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 19 nov '24
  • 15:18

"Bij de teken troffen de onderzoekers geen micro-organismen aan die direct in verband te brengen zijn met bekende ziekten bij mensen."

Maar hier wel.
De reuzenteek (Hyalomma marginatum), ook bekend als de gestreepte teek, heeft zich al in 11 departementen van Frankrijk gevestigd. Bron: Midi-Libre.

Wetenschappers van CIRAD en INRAE volgen de teek in veehouderijen om het fenomeen te meten. Sinds vorig jaar zijn in de regio Pyrénées-Orientales parasieten verzameld bij koeien en paarden in de regio Pyrénées-Orientales, die het Krim-Congo-hemorragische koortsvirus (CCHF) bij zich dragen. Deze ziekte, die endemisch is in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, zou ook in Frankrijk de kop op kunnen steken. Er zijn (nog) geen gevallen van overdracht op mensen vastgesteld, maar de ziekte die lijkt op ebola, is potentieel ernstig.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.