0
Fotocredits: 'Tobiko gunkan sushi', flickr.com

FlashSushi-terreur vervult Japan van afschuw

Groot is de verontwaardiging in Japan, waar verschillende 'sushi-terroristen' een loopje nemen met de sushi-etiquette. Op sociale media zijn filmpjes gepost waar Japanners van gruwen. Al meer dan 40 miljoen keer werd het filmpje bekeken van een tiener die opzettelijk de bovenkant van een gemeenschappelijk sojasausflesje aflikt. En, erger nog, zijn vinger aflikt en daarmee twee stukjes sushi aanraakt die op de lopende band van het restaurant voorbij komen. Of mensen die wasabi smeren op passerende stukjes sushi op zo'n zelfde lopende band. Of de lepel van een bakje groene thee-poeder aflikken.

Dat doe je niet, in de op hyperefficiëntie ingerichte kaitenzushi-restaurants, die zich erop laten voorstaan razendsnel bestelde sushi-bestellingen bij de eters op tafel te krijgen. De sushi-sector is naar schatting zo'n €5 miljard waard, maar door de ophef verloren de grote kaitenzushi-ketens al 5% aan beurswaarde. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de golf van 'sushi-terreur'.

Om herhaling te voorkomen, hangen sushirestaurants camera's op boven de de lopende banden en halen ze de gemeenschappelijke flessen sojasaus, eetgerei en smaakhouders van tafel weg. Gasten mogen voortaan hun 'eigen' wasabi en sojasaus bij een uitgifte punt komen ophalen.

The Guardian - Wave of ?sushi terrorism? grips Japan?s restaurant world, 8 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.