2
Fotocredits: 'Groenten', pxhere.com

FlashSupermarkten verdienen minder op biologisch

Biohuis, de belangenorganisatie voor biologische boeren, roept supermarkten op om de marge voor biologische producten gelijk te trekken met die voor niet-biologische producten.

Dat biologische producten duurder zijn dan normale ontkennen de boeren niet. Er moet bijvoorbeeld meer onkruid gewied worden en de opbrengsten vallen vaak lager uit. Maar de prijsverschillen die ze in de supermarkt zien, daar kunnen ze zich niet in vinden.

Volgens de Agri Nutri Monitor, een jaarlijks onderzoek van de Universiteit Wageningen, verdient de supermarkt opvallend genoeg 7-15% lagere marges op biologische producten. De brutomarge (het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs) is vaak groter voor biologisch, maar de nettomarge niet, legt onderzoeker Willy Baltussen uit. De nettomarge is de brutomarge met aftrek van alle kosten: die zijn voor bijvoorbeeld een biologische wortel veel hoger. Klanten kopen minder vaak biologische wortels, waardoor het plekje in het schap erg duur is. Ook prijzen supermarkten biologische producten vaak af en gooien ze producten weg.

De bioboeren brengen hier tegenin dat niet-biologische producten vaak veel verborgen kosten hebben zoals grondwatervervuiling, biodiversiteitsverlies en stikstofproblematiek. Kosten die je niet terugvindt in de prijs, maar die de samenleving wel moet betalen.

AD - Bioboeren zijn hoge prijs voor hun product beu: ?Als supermarkt wil je toch niet de nieuwe Shell worden??, 14 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 14 mrt '23
  • 10:33

Willem, de markt is niet groot genoeg en supers helpen die maken en dat kost hen geld. Ze tellen dus te weinig marge: dan wordt het nl. nog minder verkocht (en dat is nu het geval omdat in het dagelijks leven voedsel de belangrijkste inflatiepost is).

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #1
  • 14 mrt '23
  • 10:09

Dat de nettomarge te laag is door te hoge kosten komt omdat er in verhouding veel te veel schapmeters gereserveerd zijn t.o.v. de omzet. Bio wordt dus voor eigen pr gebruikt en die kosten voor te veel schapmeters dienen eigenlijk onder de reclamekosten te vallen. Er wordt dus wel te veel marge geteld door de supers.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.