Jeroen van Buuren in reactie no 4 denkt als velen - op verkeerd been gezet door fabrikanten van inductiekookplaten - dat de bodem van een pan op inductie volkomen vlak moet zijn. Hoeft echt niet. Een wiebelende pan doet het ook. Je kan ook gelijkertijd koken en theedoeken strijken. Eerst de strijkdroge (zo heet dat, nog ietsje vochtig eigenlijk) theedoek op de kookplaat, dan de pan met aardappelen er op. Niet de hitte uit de kookplaat strijkt het textiel, maar de hete bodem van de pan.
Goede pannen: Demeyere in België (inmiddels is de fabriek gekocht door het Duitse Zwilling en hoor ik een kookwinkelier mopperen over slechtere afwerking). Hackman in Finland die ze ook onder het merk Ittala maakt. Silampos in Portugal. Skeppshult en Ronneby Bruk, gietijzer uit Zweden. Sommige modellen van Fissler. Een pracht van een snelkoker van Lagostina, Italie (Amazon biedt een eender model aan van het merk Barazonni voor € 54,62, grappige prijs waar bij ons alle prijzen op 99 eindigen). Ikea en Hema weten ook goede te vinden op de wereldmarkt. Maar een dagje kringloopwinkelen en je bent ook klaar met pannen voor de rest van je leven en dat van je erfgenamen.