8
Fotocredits: 'Teflon-pan', Pixabay

FlashSuggesties voor pannenplan Blokker

Bij de Blokker kan je vanaf maandag gratis je gebruikte pannen inleveren. De winkelketen zorgt dan voor 100% recycling. Wacht eens even, zegt een reageerder op Nu.nl, gaan we dan met veel energie een steel omsmelten om daarna een nieuwe steel in bijna identieke vorm te gieten? Natuurlijk, recycling is goed en past in een circulaire economie omdat we grondstoffen willen hergebruiken. Het zou alleen niet de eerste keus voor afgedankte pannen moeten zijn, maar de op één na laatste. Re-use, refurbish, en recover (of upcycling) vergen veel minder energie. Die Engelse woorden staan respectievelijk voor hergebruik door iemand die nog wel met jouw oude pan uit de voeten kan, kapotte onderdelen vervangen en het gebruiken van de onderdelen om nieuwe pannen te maken. De laatste en verkeerde keuze is inderdaad gewoon weggooien. Als Blokker meeleest kunnen ze hun recycling plan meteen verdiepen.

Nu.nl - Blokker gaat oude pannen van consumenten recyclen | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 25 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #8
  • 30 mei '22
  • 9:06

Jeroen van Buuren in reactie no 4 denkt als velen - op verkeerd been gezet door fabrikanten van inductiekookplaten - dat de bodem van een pan op inductie volkomen vlak moet zijn. Hoeft echt niet. Een wiebelende pan doet het ook. Je kan ook gelijkertijd koken en theedoeken strijken. Eerst de strijkdroge (zo heet dat, nog ietsje vochtig eigenlijk) theedoek op de kookplaat, dan de pan met aardappelen er op. Niet de hitte uit de kookplaat strijkt het textiel, maar de hete bodem van de pan.
Goede pannen: Demeyere in België (inmiddels is de fabriek gekocht door het Duitse Zwilling en hoor ik een kookwinkelier mopperen over slechtere afwerking). Hackman in Finland die ze ook onder het merk Ittala maakt. Silampos in Portugal. Skeppshult en Ronneby Bruk, gietijzer uit Zweden. Sommige modellen van Fissler. Een pracht van een snelkoker van Lagostina, Italie (Amazon biedt een eender model aan van het merk Barazonni voor € 54,62, grappige prijs waar bij ons alle prijzen op 99 eindigen). Ikea en Hema weten ook goede te vinden op de wereldmarkt. Maar een dagje kringloopwinkelen en je bent ook klaar met pannen voor de rest van je leven en dat van je erfgenamen.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #7
  • 28 mei '22
  • 17:14

Mijn braadpannen zijn van gietijzer, twee hebben helaas een glazen deksel, waardoor je ze niet gesloten in de oven kunt gebruiken. De oudste heb ik zo'n 30 jaar. M'n drie gietijzeren koekenpannen heb ik 5 jaar geleden nieuw via eBay gekocht voor 30 EUR tezamen. Verder nog een rvs koekenpan, die ik zeker al 40 jaar heb, uiteraard met rvs steel. Verder al 40 jaar eigenaar van een stalen wok met houten steel. Ook nog wat rvs kookpannen.
Koekenpannen (op de rvs na) heb ik eenmalig ingebrand en maak ik ook wel eens schoon met afwasmiddel. De wok poets ik steeds glimmend en die krijgt als enige een beetje olie.

Voordeel van dit soort pannen is dat ze geschikt zijn voor iedere warmtebron, gebruikt kunnen worden als ovenschaal, tegen een stootje kunnen en nooit krom zullen trekken.

Anti-aanbak komt er bij mij niet in, aluminium en kunststof ook niet. Merkpannen koop je voor het merk, maar hebben verder geen meerwaarde op de prijs na dan. In een Le Creuset stooft het vlees echt niet beter.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #6
  • 28 mei '22
  • 14:50

De Buyer

Afwassen zonder wasmiddel. Altijd met beetje zonnebloemolie insmeren, ook bij het wegzetten. goed inbranden (niet netolijfolie) op niet hoog vuur. Niets op hoog vuur. Aparte pan voor vis nemen. Soms met staalwol helemaal kaal maken weer. Behoorlijk klusje. 1x per 5 jaar.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #5
  • 28 mei '22
  • 12:03

#4 Jeroen: Rvs, gietijzer of evt plaatstaal gaat je leven lang en vaak langer mee.

Plaatstaal is t milieuvriendelijkste en goedkoopste, maar die moet je inbranden (of ingebrand kopen) en niet met wasmiddel afwassen. Gebruiken voor vlees/vis/ei, minder geschikt voor sauzen. Niet zoveel ervaring mee verder, maar m'n moeder zegt nog wel eens dat ze er spijt van heeft dat ze erin getrapt is ze te vervangen voor teflon; als je eenmaal weet hoe ermee te bakken bakt een plaatstaal pan beter, en t scheelt je honderden euro's in je leven vergeleken met (kunstmatige) antiaanbaklaag-pannen.

Gietijzer kun je met of zonder emaille krijgen. Zonder emaille moet ie ook ingebrand worden, maar bakt dan beter. Erg zware pannen. Heb zelf 1 hoge geëmailleerde gietijzeren pan, voor stoofpotten.

Het meeste gebruik ik rvs-koekenpannen van DeMeyere. Dat zijn makkelijke pannen. Andere merken zullen er ook zijn. Nieuw wel hoge aanschafprijs, 100 euro toch wel minimaal; mijn grootste Demeyere was 250 euro nieuw, gelukkig voor 10 euro op de kop getikt in de kringloop! Nu na 8 jaar erbij nog steeds zgan.
Relatief zwaar, houdt de warmte goed vast, kan in de oven en gewoon afgewassen worden. Kan alle gerechten wel aan, prima allrounder.
M'n vriendin vond t niks om in te bakken - hij bakte steeds aan - totdat ze leerde dat ie eerst gloeiend heet moet zijn: laat er druppels water in vallen als hij (zonder vet/olie) opwarmt. Zodra de druppels als knikkers over de bodem beginnen te rollen ipv te verdampen, iets lager zetten, boter/olie erin, vlees/vis/ei erin en weer wat hoger om de temperatuur goed te houden. Bakt hij niet tot nauwelijks meer aan.

Wandel een kookwinkel binnen voor meer advies, zou ik zeggen. Of koop wat op marktplaats, waar ik de meeste rvs vandaan heb. Goed spul kan wat kosten, maar aangezien t je leven lang meegaat ben je uiteindelijk (veel) goedkoper en gezonder uit.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #4
  • 28 mei '22
  • 10:25

#1 Otto Rood Welke pannen moeten we dan juist wel kopen en welke juist niet?
Heb je url linkjes ter inspiratie en/of specificaties waarop te letten om een pan te kopen die je ook aan je kleinkinderen kunt geven?

Is er wellicht sprake van een opkomende en/of aankomende transitie.
Minder tot niet koken op gas en veel meer op inductie / elektrisch.

Ik heb zelf bovenstaande overstap gemaakt bij verhuizing en renovatie keukenblok. Niet iedere pan die ik had bleek:
a) Geschikt voor inductie
b) Nog zo recht qua bodem was dat deze vlak (dus niet wiebelend) op de inductieplaat stond.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.