Fotocredits: 'Suikervervangers', FL Media
Flash PerspectiefSucralose blijft hangen in drink- en oppervlaktewater
Sucralose zit in suikervrije frisdranken, kauwgom en snoep, maar ook in gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en saladedressings. Het is één van de meest gebruikte zoetstoffen, maar is nauwelijks afbreekbaar. Het blijft daarom rondzwerven in drinkwater en aquatische milieus. Dat heeft zijn uitwerking op het ecosysteem, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.
De onderzoekers namen monsters zoet- en brakwater. Daar voegden ze verschillende concentraties sucralose aan toe. Vervolgens bestudeerden ze het effect op de cyanobacteriën, ook wel bekend als blauwalgen, en diatomeeën in de monsters. Dat zijn microscopische algen die een derde van de primaire voedselproductie in de mariene voedselketen uitmaken.
De concentratie zoetwatercyanobacteriën nam toe na de toevoeging van sucralose in vergelijking met een controlegroep. De concentratie brakwatercyanobacteriën piekte en crashte na toevoeging. Volgens de onderzoekers is de toename te verklaren doordat de organismen sucralose verwarren met een voedingsstof. Zowel de concentratie zoetwater- als brakwaterdiatomeeën nam af na de toevoeging van sucralose in vergelijking met een controlegroep. De bacteriën lijken zich te laten foppen door te gaan groeien en bekopen hun enthousiasme met de nekslag voor hun populatie omdat ze toch minder voeding tot hun beschikking hebben dan ze dachten.
Het vermogen van sucralose om de populaties van de microbiële gemeenschap zowel te verhogen als te verlagen kan mogelijk een bedreiging vormen voor de balans in het ecosysteem, waarschuwen de onderzoekers.
ScienceDaily - Study reveals environmental impact of artificial sweeteners,
11 jul 2024