2
Fotocredits: Migraine, Pixabay

Flash PerspectiefStressen over klimaatverandering werkt averechts

Je druk maken over klimaatverandering werkt averechts: het is slecht voor het klimaat, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers bouwden een model waarin ze duidelijk lieten zien wat het effect van stress is op cognitie, emotie en actie.

Dat chronische stress niet goed is voor de fysieke gezondheid, is al langer bekend. Maar stress heeft ook veel psychische gevolgen. Stress heeft effect op je gedrag: je beoordelingsvermogen gaat achteruit en je kan minder adequaat reageren op bepaalde stressoren. Dit onvermogen om goed te kunnen reageren kan weer leiden tot extra stress, een vicieuze cirkel dus.

Stress is aanstekelijk. Als jij gestresst bent, kan een ander dat ook worden. Zo kan stress opschalen naar hele gemeenschappen en bevolkingen, denken de onderzoekers. Social media speelt hier een grote rol in. Uiteindelijk heeft stress dus effect op de besluitvorming en het succes waarmee we complexe problemen weten aan te pakken, zoals klimaatverandering.

Toch hoef je nu ook niet te gaan stressen over stressen. Volgens de onderzoekers zijn er ook stabiliserende factoren, zoals het vertrouwen in de wet, de wetenschap en instituten zoals de Verenigde Naties.

Scientias - Je druk maken over de opwarming van de aarde is slecht voor je gezondheid én voor het klimaat, 15 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 15 mrt '24
  • 17:18

‘stabiliserende factoren zoals vertrouwen in de wet, wetenschap en de VN?’

Dat was vroeger, daar is helaas een eind aan gekomen.

Alleen sprookjesliefhebbers denken nog dat dit zo is.

Anno Nym
  • #1
  • 15 mrt '24
  • 17:00

Ik ervaar geen klimaatstress. Tevens ben ik kritisch op veel wetenschap. En kritisch op overheden die incapabel zijn en wetten erdoor drukken tegen de wens van de kamermeerderheid/meerderheid van de bevolking in.

Ik ben meer voorstander van het weerbaar maken tegen klimaatverandering. Er gaan tientallen miljarden besteed worden aan vermindering van co2 en consorten, waarbij het me handiger lijkt ook tientallen miljarden uit te trekken voor zaken als bijv dijken verbeteren. Wie weet gaat de zeespiegel omhoog ondanks maatregelen en zitten we half onder water en zijn we ondertussen blut.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.