1
Fotocredits: 'Hybrid car', Open Grid Scheduler / Grid Engine, Flickr

FlashStrenge normen beter dan subsidies

Om innovaties of een effectief klimaatbeleid te bevorderen kunnen overheden het best strenge normen opleggen aan nieuwe producten.

Dat is gratis. Een subsidiepot opentrekken kost geld en heeft veel minder resultaat, net als het heffen van, bijvoorbeeld, een (CO2-)belasting waar bedrijven zullen proberen zich aan te onttrekken. Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Tilburg University in ESB, het vakblad voor economen.

Hét voorbeeld zijn de strenge uitstootnormen die de VS en Europa in 2009-2010 aankondigden voor nieuwe auto's. Wat volgde was een explosie aan patenten, omdat autofabrikanten tot iedere prijs de hoge boetes wilde vermijden die met de normen gepaard gingen. Voor auto's met minder uitstoot bleken de conventionele verbrandingsmotoren niet te voldoen. De strenge normen dwongen de autofabrikanten nieuwe technieken te ontwikkelen en deze ook te implementeren. Er was nu immers een markt voor schone auto's.

Bang dat bedrijven wegtrekken als de normen te streng worden, hoeft de overheid niet te zijn. Innovatieve bedrijven richten zich juist op de regio met de strengste normen. Aan een norm valt immers niet te ontkomen.

Stringente standaarden stimuleren innovatie in doorbraaktechnologieën, 21 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw gepensioneerd
  • #1
  • 25 okt '22
  • 12:37

De conclusie dat normeren beter functioneert dan subsidiëren zal wel een tegenvaller zijn voor Rutte cs. Want geld weggeven klinkt nog altijd sympathieker dan normen stellen. Maar het zou best eens het juiste moment kunnen zijn voor deze constatering omdat de rente weer gaat stijgen en gratis geld weggeven over is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.