21
Fotocredits: Ganzenballen, proeverij 2013, Foodlog Media

Flash VoedselketenStop met het weggooien van ganzen

Al jaren is duidelijk dat de wilde gans zich uitstekend thuisvoelt in het Nederlandse landschap dankzij lekker weidegras. Ganzen zijn de grootste schadepost voor boeren. Maar hoe pak je een ganzenoverschot aan?

Afschieten en vergassen roepen weerstand op bij het publiek, eieren prikken of verjagen zijn nauwelijks effectief.

Zoals bij meer plaagdieren, zou het motto moeten zijn: opeten! Om dat te stimuleren, organiseerde de provincie Noord-Holland - waar jaarlijks 40.000 ganzen worden gedood waarvan 90% wordt weggegooid - onlangs de Dag van de Wilde Gans. Van jagers tot chef-koks, ecologen, poeliers, studenten en kunstenaars kwamen er samen om te praten, proeven en koken met als doel de wilde gans een waardevolle plek in de voedselkringloop te geven door het beest op te eten.

Er waren workshops hoe gans te verwerken tot een smakelijk gerecht. Deelnemers werden uit hun comfortzone gehaald. Zelfs vegetariërs en veganisten waagden zich voor het goede doel aan een stukje ganzengehaktbal of -saucijzenbroodje. Jagers waardeerden de constructieve gesprekken in plaats van de gebruikelijke conflicten. De kunstenaars prikkelden de bezoekers met hun toepassingen van ganzenveren en dons, bijvoorbeeld in papier.

Meer plaagdieren eten, begint bij jezelf. Vraag in restaurants bijvoorbeeld of er ganzenvlees op de kaart staat. Dat brengt de kok vast op ideeën, ontdekte de Noord-Hollandse gedeputeerde voor Landbouw Jelle Beemsterboer.

Nieuwe Oogst - Zoeken naar kansen voor verwerking van ganzenvlees, 5 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #21
  • 12 jul '24
  • 12:29

#18 je kan ook gist gebruiken.... of 2/3-dagen deeg met een beetje yoghurt (beter echte kefir - daar zitten gisten veel meer in) toegevoegd.
De gebruikelijke Hollandse pannenkoek is dikker dan de Franse, en behoeft daarom lucht en structuur, meer Koopmans smaak (haver en rogge bloem ook onmisbaar voor dat resultaat). Het kan ook zonder maar het resultaat absoluut minder lekker... die Franse traditie al lang overruled in verschillende mixen hier. Wij zijn de pannenkoek natie!
Maar ook bij een tarweflensje is opgeklopte lucht belangrijk.

En perfect beter als pizza vervanger. Bakken en afgrillen! (zoals geleerd en uitgebreid - de onderkant ook knapperiger makende - via mijn dochter, ooit werkende bij de Duivelsberg, een van de beste pannenkoek restaurants in NL). Italiaans achterhaald!!!!

Frank Buurman
  • #20
  • 12 jul '24
  • 12:03

#19: Zalm was dat ooit ook. In de tijd dat mijn grootouders en hun kennissen visten in de Waal....
Boekweit is gezonder dan tarwe! En heeft meer smaak, structuur. Puur heb ik vaak een probleem mee.. te zwaar. Net als met roggebrood (al vind ik het soms lekker voor de variatie, zeker het Friese en Duitse). Half om half (half tarwe, half rogge) ben ik mee opgegroeid - verwend (net als liggen tussen de tarwe en roggevelden). 20% boekweit (maismeel) in broodmix is ongeveer mijn max (vooral heel lekker in noten met gedroogde vruchtenbrood - 'feestbrood' noemen mijn kids dat). 100% boekweit couscous wel perfect (20% duurder dan tarwe couscous).

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #19
  • 11 jul '24
  • 20:39

Boekweit was armelui´s eten.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #18
  • 11 jul '24
  • 20:25

#16 Kijk en dat wist die vegetariër mij dan weer niet te vertellen, bedankt. De enige soja die ik (bewust) binnen krijg is in de vorm van saus. Uiteraard gefermenteerd Frank, geen paniek.

Ik heb net nog even in Moderne Kookkunst van François Blom (eind 19e eeuw) gebladerd, waar vanaf recept 1682 de pannenkoek beschreven wordt. Er wordt met geen woord over boekweit gerept, maar over bloem en één keer gemengd met meel. Bakpoeder gebruik je voor een Amerikaanse pancake, die dan in de pan nog even narijst.

Frank Buurman
  • #17
  • 9 jul '24
  • 15:47

#16: soja dient gefermenteerd te worden om echt gezond te zijn (net als koemelk eigenlijk anders)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.