18
Fotocredits: Frans Timmermans, EU2018BG

FlashStikstofuitleg in de Lunterse Boer?

Na de verkiezingszege is de BBB een realiteit. Ook in Brussel. Eurocommissaris Frans Timmermans liet weten dat hij partijleider Caroline van der Plas best nog een keer wilde uitleggen hoe het zit en nodigde haar uit in Brussel.

Van der Plas weet inmiddels dat de EU geen stikstofnorm aan het natuurbeleid van lidstaten oplegt. Ze hebben de opdracht de staat van de natuur in ieder geval niet te verslechteren.

Van der Plas liet Timmermans weten dat ze barst van het werk in Nederland én dat ze zich stoort aan zijn wat neerbuigende toon. Daarop liet Timmermans weten naar Nederland te komen. Sportief!

'Naar een geschikte gelegenheid wordt nog gezocht', meldt het ANP. Met Rutte ging Van der Plas naar zaal de Hooizolder in restaurant De Landbouw in Wassenaar. Misschien is ditmaal de Lunterse Boer op de Veluwe, de streek waar boeren door het Nederlands stikstofbeleid moeten verdwijnen, een geschikte plek. Een eindje van Den Haag en met de poten in de werkelijkheid.

Wie wie wat gaat uitleggen, horen we binnenkort ongetwijfeld. Wordt vervolgd.

WelingelichteKringen - Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag - wel.nl, 28 mrt 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
 • #18
 • 1 apr '23
 • 21:59

#17 René, ik sta qua aerius aan jullie kant, maar als de rechter het te ingewikkeld vind om zonder bodem procedure een besluit te nemen, wie ben ik dan?

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
 • #17
 • 1 apr '23
 • 10:40

#16 Ton, bij het verzoek om Aerius on-hold te zetten is ook een alternatief wel aangeboden nieuwe schoenen dus die prima lopen op Duitse gronden.

Het is echter de voorzieningen rechter die haar handen er niet aan wil branden, maar zoals Nico elders al schrijft is het in feite de dir. van het RIVM zelf die al heeft gezegd dat Aerius niet geschikt is.

Iets wat niet geschikt is toch gebruiken kan niet anders dan een politieke keuze zijn een keuze die wordt gevoed door 'adviseurs' op LNV die liever niets anders willen.
En als je niet verder kijkt dan dezelfde 'adviseurs' die je ook in de ellende hebben gestort dan zal er weinig veranderen, hoeveel ministers je ook vervangt op deze post.

Een taak voor BBB dus om de juiste 'adviseurs' op de juiste plek te zetten.......

Ton Terlouw
 • #16
 • 31 mrt '23
 • 22:02

#15 René, ik heb geen positie in deze discussie op inhoud omdat ik daarvoor onvoldoende kennis heb. Wat ik wel weet is dat dit dossier een heel lange geschiedenis heeft en dat ik veel sympathie heb voor voor jullie standpunt.

Wellicht het grootste probleem voor veranderen ligt in een praktische reden. Als Aerius niet meer gebruikt kan worden, moet er een alternatief gevonden worden om juridisch afdwingbare besluiten te nemen. En dat kost heel veel tijd. Dat klinkt slap maar je gooit je oude schoenen ook niet weg voor dat je nieuwe hebt. Zeker niet als je je dan juridisch nergens meer op kan baseren. En al die tijd blijven ze Aerius verfijnen en verbeteren, totdat het misschien een keer de toets der kritiek kan doorstaan, of de overheid een ander beslis model kiest dat en juridisch en praktisch functioneert.

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
 • #15
 • 31 mrt '23
 • 21:24

#14 of zou het ook zo kunnen zijn dat het andersom is........

Namelijk het bagatelliseren van alle inhoudelijke argumenten/feiten en zwart op wit geschriften zoals bijvoorbeeld hieronder benoemd. (#[#10](comment:326392))

of het door LNV geheel op eigen wijze uitleggen van een degelijk Arcadis rapport over het begrip natuurlijke kenmerken, dit in vervolg op het onderstaande voorbeeld in #[#10](comment:326392)
Hoe dit in zijn werk gaat beschreef ik al eens:
https://www.foodlog.nl/artikel/uit-het-stikstofmoeras/allcomments/#comment-311652

Klip en klaar omschreven / beschreven hoe LNV (D. Bal) de boel belazert en de minister braaf voorleest, ofwel een rapport laat bagatelliseren en het parlement misleiden (aan de lopende band).

Ton Terlouw
 • #14
 • 31 mrt '23
 • 20:57

#12 René, droge depositie is vrijwel niet te modelleren. Dat denk ik ook wel met jullie, zonder daarvan echt kennis te hebben, maar dat neemt niet weg dat jullie veel inhoudelijke argumenten inbrengen die de visie van de overheid neutraliseren en omdat veel mensen dat niet kunnen volgen ziet het resultaat er uit als bagatelliseren. Ik zie het meer als twijfel zaaien ik zie op andere informatie bronnen weinig ondersteunende info, die niet gekleurd is door belanghebbende meningen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.