#80, Jopie, dat is een valse opmerking. Ton Terlouw heeft zichzelf gecancelled door zich terug te trekken wegens lastig te hanteren autisme van zijn kant. Daar hecht ik toch aan om dat op te merken.
De hoogleraren Wim de Vries, Leen Hordijk en Jan Willem Erisman - drie vooraanstaande stikstofexperts - willen de vaste commissie LNV van de Tweede Kamer niet te woord staan over de rekenkundige ondergrens voor vergunningverlening. Ze hebben de uitnodiging om deel te nemen aan een bijeenkomst met elkaar tegensprekende deskundigen afgewezen. Hun belangrijkste bezwaar is dat de wetenschappelijke onzekerheid door Kamerleden wordt gepolitiseerd. Daar willen ze zich niet voor lenen.
Volgens de experts kan de wetenschap niet garanderen welk effect een ondergrens op de natuur heeft. Ze vinden dat het politieke debat de verkeerde richting op gaat: de politiek wil méér ruimte creëren voor stikstofuitstoot, terwijl de uitstoot volgens de experts juist verder moet dalen. Het is aan de politiek en regering om de richting die zij willen te kiezen.
De Vries noemt de weigering van de drie "een signaal" tegen de manier waarop de discussie wordt gevoerd. Hij wil niet worden misbruikt door politici die klaarblijkelijk willen winkelen in wetenschappelijke onzekerheid zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen. Toen begin jaren '80 van de vorige eeuw de zure regen moest worden bestreden, was er ook geen zekerheid over het effect van de maatregelen, maar die werden wel getroffen. Nu blokkeert de politiek en durft zij alleen te beslissen als experts hen een garantie geven. Die garantie bestaat echter niet. Wel zijn er experts met een persoonlijke mening die de politiek graag wetenschap noemt om zelf geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen.
Volgens de NRC is de weigering van de deskundigen zeldzaam. De politiek zoekt zekerheid, terwijl ze verantwoordelijkheid moet nemen.
#80, Jopie, dat is een valse opmerking. Ton Terlouw heeft zichzelf gecancelled door zich terug te trekken wegens lastig te hanteren autisme van zijn kant. Daar hecht ik toch aan om dat op te merken.
Ja Piet, want met nitraat kunnen ze niets als stikstofbron voor hun eiwitsynthese.
Piet Hoogland , nitraat wordt in de plant eerst omgezet in nitriet en daarna in ammoniak. Elke tussenstap kost energie.
De helaas hier gecancelde @Ton Terlouw propageerde stikstof bemesting via ammoniak én nog liever via stikstofhoudende organische verbindingen, die ook door plantenwortels opgenomen kunnen worden.
Ammonium is een tussenfase in de omzetting van ammoniak naar nitraat. Zie link in mijn reactie #74 .
Stikstofkunstmest (KAS) is ammonium + plantbeschikbare stikstof. En de aanwezige ammonium in de stikstofkunstmest moet eerst nog door het bodemleven worden omgezet naar plantbeschikbare stikstof eer het door planten kan worden gebruikt. ( Plantbeschikbare stikstof = nitraat)
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.