1
Fotocredits: Martelaarsplaats, Brussel, historic.brussels

FlashStikstof veroorzaakt Vlaamse regeringscrisis

In Nederland had Rutte IV al in 2022 kunnen vallen, toen het CDA begin juli duidelijk maakte zich niet langer aan het strenge stikstofbeleid van de KDW te houden. Omdat de coalitie nog grotere uitdagingen zag en die wilde regelen, gebeurde dat niet. Daarna redde Johan Remkes het kabinet, terwijl het nog steeds niet in staat is gebleken om de stikstofcrisis op te lossen.

Het zit nog steeds omdat de kern van het kabinet eigenlijk bezig is met defensie (zwaar achterop geraakt, terwijl Poetin laat zien hoe belangrijk een goede defensie is), water (als de zeespiegel stijgt door de klimaatverandering, dan moeten we wel een antwoord hebben) en huizen (daar moeten er een miljoen meer van komen, anders rijzen de prijzen zelfs voor de laagste inkomens de pan uit en wordt Nederland onaantrekkelijk).

In Vlaanderen is stikstof een probleem van veel jongere datum. Omdat de Vlamingen naar Nederland keken, hebben ze als het ware ons probleem geïmporteerd. Wie opeens drastisch veel minder stikstof wil uitstoten, zet de samenleving op zijn kop en roept veel weerstand op. Dat gebeurt vooral als je de verandering vooral op één groep afwentelt: boeren.

Anders dan in Nederland - dat nu al bijna 4 jaar aanmoddert met stikstof - geldt de stikstofcrisis in Vlaanderen als een ondoorbreekbare blokkade voor de regering om nog verder te kunnen. Zelfs het voortbestaan van de nationale luchthaven Zaventem is een onoplosbaar issue geworden.

Als Vlaanderen de nationale regering zou zijn geweest, dan had hij zijn ontslag op vrijdag 17 februari al bij de koning ingediend, zegt de Vlaamse minister-president Jan Jambon. Maar de Vlaamse regering kan alleen maar opstappen als het parlement dat wil. Omdat de politieke partijen de regering blijven steunen, moet Jambon net als Rutte IV maar aan zien te rommelen.

De Standaard - Hoe Jambon de controle verloor over het stikstofdossier: ?Als premier zou ik nu naar de koning stappen? , 18 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 20 feb '23
  • 23:40

Vlaanderen had nog geen wetgeving en wil die ook liever niet als het aan de Vlaamse minister Jos Brouns (van het Vlaamse 'CDA' dat daar CD&V heet) voor landbouw ligt. Lees De Standaard met de sappige verhalen van een plantje, een boompje, een vogel en 'sabotage Sammy'.

50% van de Vlaamse veehouderij blijkt op 200 meter van natuur te liggen. Als Vlaanderen de regels van het Nldse RIVM volgt (binnen 500 meter mag natuurschade individueel traceerbaar heten) dan moet Vlaanderen de helft van zijn boeren de laan uitsturen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.