4
Fotocredits: 'Terras in Nijmegen', Dominique Vrouwenvelder voor Foodlog Media

Flash VoedselketenStijgende omzet, maar sfeer in mineur: horeca wordt te duur

De prijs voor een biertje op het terras of een broodje op het station gaat met 3 tot 5% omhoog, verwachten foodservicebedrijven. Dat blijkt uit een inventarisatie van FoodService Instituut Nederland (FSIN), die elke twee jaar verschijnt.

Foodservice ondernemers zitten in ‘crisissfeer’. Ze geven het economisch klimaat het cijfer 6,8. “Zo’n cijfer zien we alleen in slechte jaren”, zegt FSIN-directeur Inga Blokker. Foodservicebedrijven worstelen met krimpende marges, personeelstekorten en schaalproblemen. Het verdienmodel is een ingewikkelde puzzel geworden. Bovendien kampen traditionele zaken, zoals snackbars en Chinese restaurants, met meer concurrentie van supermarkten. Supermarkten storten zich meer op de 'gemaksconsument' door bijvoorbeeld warme maaltijden aan te bieden, om zo te compenseren voor het omzetverlies dat het verbod op de verkoop van tabak met zich mee zal brengen.

Opvallend is dat de gestegen omzet in de horeca juist lijken te wijzen op een goed jaar. Gezamenlijk maakten de bedrijven in 2023 een omzetsprong van ruim 20% ten opzichte van 2021 naar ruim €61 miljard. Dat komt onder andere door het herstel na corona en de forse inflatie. Niet omdat de bedrijven meer verkochten.

Bedrijven vinden het lastig om prijzen te verhogen, omdat ze bang zijn voor concurrentie. Daarom kijken ze ook naar andere maatregelen, zoals voedselverspilling verminderen, schaalvergroten, het accepteren van een lagere winstmarge en meer gebruik maken van private label.

FoodClicks - FSIN: ?Foodbedrijven worstelen met hun verdienmodel?, 18 jun 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
 • #4
 • 19 jun '24
 • 17:32

Zu(l)k mooi zou het kunnen zijn... met voedingsonderwijs als basis aan de voorkant!
Ik heb het later moeten leren en verder leren.... in mijn kring vrij normaal, ieder met zijn eigen specialismen.... maar daarbuiten?
De enige goede oplossing die ik zie.... ook in kwaliteit budgettair. (een groot probleem met fast food in onze maatschappij... maar er is ook gezonde goedkope fast food - lang niet alleen falafel met tzatziki en salade... boerenkool stamp met spek en zuur ofzo snelle topper) .
(tamelijk snelle ff - bij 1-1,5 kg - zelfgemaakte falafel 3-4x goedkoper dan kant en klare, en lekkerder met kennis van zaken - bovendien kan je dan ook nog algenpoeder toevoegen voor nét die aanvullende benodigde extra's...)
Voedselarmoede heeft ook te maken met kennis van wat goedkoop mogelijk en lekker gezond is.
Al is er met €50 per week daarvoor weinig te kiezen... het minimumloon niet verhoogd naar €15 nu (uitkeringen meegroeiend)... de belofte van Wilders en Omtzigt. Ondanks de - ook door hun aangekaarte - twee (of drie.. de middenklasse betaalt met name die 52 miljard extra voor Musk*) deling in de maatschappij.

* denk maar niet dat hij die besteedt aan de verbetering van de omstandigheden in zijn mijnen en tegengaan van kinderarbeid... laat staan onderwijs voor die kinderen... Uitzuigende hufters hebben veel te veel geld en macht. Voeding bedreigend, natuurlijk en sociaal milieu/ gezondheid vernietigend.

Frank Buurman
 • #3
 • 18 jun '24
 • 16:08

Dank Wouter man (kreeg altijd al n 9 voor mn taalgebruik... mijn broer probeert af en toe te concurreren in de Volkskrant ;) . Hier vlakbij een afhaal die door een kritische Chinese studievriend van mij als top bestempeld... en mee eens... ik bof maar af en toe ;) (al ging ik er eerst vaker heen en maak meer zelf - aangeleerd, mede dankzij mijn Chinese schoonzus - nu)
Net zoals die echte Libanese falafel die jij ooit genoot... (kan me die uitzending nog goed herinneren, omdat ik dezelfde ervaringen heb... de ene 'fast food' is de andere niet... en geen enkele falafel - hoe gezond ook als vleesvervanger, veel beter dan sojaproducten - uit de super haalt dat... maar ik kan die maken met relatief weinig tijdinvestering bij 1,5kg tegelijk- deels ingevroren). Kwestie van voedingsonderwijs.

Wouter Klootwijk
 • #2
 • 18 jun '24
 • 15:47

'In aangeleerd culinair bewustzijn af en toe Chinees halen.'
Zuk mooi zeggen kan die man dat.

Frank Buurman
 • #1
 • 18 jun '24
 • 15:31

De Chinees was altijd goedkoop, maar dat is veranderd nu.
Die kant en klare Chinese maaltijden - in milieu onvriendelijk (veel) plastic (erger nog PFAS magnetron 'Ping' maaltijden) - inferieur en niet vergelijkbaar. Maar wel goedkoper.
Het probleem ligt mede in dat kant en klaar. 'Gemak'... of beter gezegd: Gebrek. Nooit aangeleerd aan de vóórkant lerend als kind, waar gemak én gezondheid heel goed mogelijk samen zijn. Of het waarderen van mogelijke smaken, met iets meer interesse investering.
En dan in aangeleerd culinair bewustzijn af en toe Chinees halen, van een veel betere smaakkwaliteit.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.