12
Fotocredits: 'Damherten', Pixabay

FlashSteriliseren in het wild

Een collectief van wildlife-dierenartsen wil op het Zeeuwse eilandje De Haringvreter uitproberen of steriliseren van een aantal hindes in een wilde populatie damherten efficiënter is dan afschot. "Een veel nettere manier van geboortecontrole dan het geweer," zeggen de dierenartsen. Het werkt precies zoals bij honden en katten die gesteriliseerd worden, maar dan in het wild. Jagers vinden het "volstrekte onzin". Zij moeten jaarlijks duizenden dieren afschieten om de wildstand op het gewenste peil te krijgen en hebben daar weinig problemen mee.

NOS - Wereldprimeur: ter plaatse, in de natuur, damherten steriliseren, 12 nov 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #12
  • 13 nov '20
  • 9:26

In de cursus Proefdierkunde die ik dertig jaar geleden volgde in Utrecht leerde ik dat het doden van dieren 'matig ongerief ' oplevert (als ik het me goed herinner, misschien is het zelfs 'gering ongerief'). Het bijkomen uit een narcose valt onder 'ernstig ongerief'. Dat dus nog los van het opjagen en vangen van de dieren. Ik begrijp uit het item bij Nieuwsuur dat de Dierexperimentencommissie nog goedkeuring moet geven aan het steriliseren van die herten. Ik ben benieuwd...

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #11
  • 13 nov '20
  • 9:36

We kunnen natuurlijk ook gewoon een koppeltje wolven op dat Zeeuwse eilandje droppen. Dan regelt het evenwicht zich vanzelf.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #10
  • 13 nov '20
  • 10:31

Volgens dit artikel van Frans Vera,De sterfte in de Oostvaardersplassen in een internationaal kader, wordt de populatiegrootte bepaald door de hoeveelheid voedsel in een gebied, niet door de aanwezigheid van predatoren. Over de Ngorongoro krater (een gebied waar dieren niet kunnen trekken) schrijft hij:
"In de Nogorongoro krater bleek dat de standpopulaties grote hoefdieren - net als in de Serengeti - door de hoeveelheid voedsel en niet door grote predatoren werden gereguleerd. In de periode 1960-1990 traden afnamen op bij de gnoe van vijftig procent, bij de zebra van veertig procent en bij gazellen (Thomson’s and Grant’s gazelle) van zestig procent. De Kaapse
buffel nam in een zeer droog seizoen met 45 procent af."
Wanneer de sterfte bij de onderzochte soorten varieert van 25 procent tot honderd procent, waarbij zeventig tot negentig procent het vaakst voorkomt, ben ik benieuwd wat onder het gewenste peil van de wildstand wordt verstaan. Wie bepaalt dat en wat is het doel? (hongerdood voorkomen? vegetatie beschermen? iets anders?)
Waarom wordt sterfte in de Nogorongoro krater en de Serengeti gezien als een natuurlijk proces en moet in Nederlandse 'natuurgebieden' de wildstand op peil worden gehouden?

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #9
  • 13 nov '20
  • 16:50

Volgens dit rapport van Alterra uit 2017 (Damherten op de Haringvreter) is er op het eiland voldoende voedsel aanwezig voor 80 damherten zonder dat er risico bestaat van voedseltekorten in de nawinter. Wat het gewenste streefaantal is in verband met het beschermen van verschillende natuurwaarden konden de onderzoekers niet zeggen. De aanbeveling was dan ook een goed monitoringsprogramma op te zetten om de effecten van damherten op de flora en fauna goed in beeld te brengen.
Inmiddels is het 2020. In het stukje van de NOS staat dat het gebied 90 hectare groot is en vorig jaar het aantal was gegroeid tot 700 (!) damherten en momenteel 450 is.
Ik ben benieuwd hoe het staat met het monitoringsprogramma, of er behalve damherten nog iets te monitoren valt.
700 damherten is ongeveer 7.7 herten per hectare, de jagers noemen dit in het NOS stukje het meest natuurlijke scharrelvlees wat je kunt bedenken.
In een andere draad vraagt Piet Hermus zich af of 'de Nederlander' (oud en nieuw) de Nederlandse bodem, natuur- en landbouwbodem wel waard en waardig is. Ik vind dat best een goede vraag.

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #8
  • 14 nov '20
  • 20:51

Carolien; We kunnen natuurlijk ook gewoon een koppeltje wolven op dat Zeeuwse eilandje droppen. Dan regelt het evenwicht zich vanzelf.

Dacht je dat nou werkelijk?

Het damhert is een niet inheemse hertensoort die daar helemaal niet thuis hoort. Dat eiland is ook een aangeplant bedenksel van de mens. En die wolven zijn snel door de voorraad heen. En wat dan? "Matig ongerief" Carolien? Als ik bij de tandarts zit heb ik ook "matig ongerief", maar ik wil toch wel graag nog een poosje blijven leven. Dat "matig ongerief" is dat hert na een dag weer vergeten, dus is dat een argument om haar wel of niet af te schieten? Ik denk het niet. Afschieten is wel een stuk praktischer, maar dat is een maatschappelijke kwestie, heeft niks met ongerief te maken.

Laten we toch eens ophouden te proberen de aangeharkte-tuintjes-natuur in Nederland een "natuurlijk evenwicht" te willen bezorgen. Dat is onmogelijk. Als we damherten op de Haringvreter willen, dan hebben we geen natuur, maar de Beekse Bergen in het Veerse Meer. En dat heeft niks met natuur te maken. Aangezien wij verantwoordelijk zijn voor dat soort kunstmatige biotopen hebben we ook de taak die te beheren. Net als in de dierentuin. Dat kun je doen met afschot of sterilizeren, wat je maatschappelijk wenselijk vindt. Als je maar voor die dieren zorgt, anders krijg je gedoe met honger en gebrek en wordt "matig ongerief" "zeer ernstig ongerief". En dat is dan niet "het natuurlijk evenwicht", maar onze schuld omdat we al honderden jaren zitten te sleutelen aan biotopen. We zijn inmiddels zover van de natuur verwijderd geraakt dat we in de veronderstelling leven dat een natuurlijk evenwicht maakbaar is. Daarvoor is Nederland helaas te klein.

In Zeeland wordt al tientallen jaren gepraat over het reguleren van de damhertpopulaties in Schouwen Duiveland, Oranjezon en de Haringvreter. Tot in de rechtbank aan toe. Dat gepraat vertraagt keer op keer regulering met alle gevolgen van dien. Als sterilisatie de oplossing is die maatschappelijk acceptabel is, ik vind het best. Als je maar reguleert. Schieten wordt gezien als maatschappelijk problematisch, de volgende vraag wordt dan; "wat dan wel?" Beesten laten verhongeren als gevolg van onze eigen stommiteit is voor mij geen optie. Dus als we in deze kunstmatige biotoop iets kustmatigs willen gaan doen als het sterilizeren van dieren, dan schiet ik dat niet onmiddellijk af. Het hoort bij onze verbroken relatie met echt wilde natuur.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.