14
Fotocredits: Henk Staghouwer, Martijn Beekman, Rijksoverheid

FlashStaghouwer ‘niet de juiste persoon’

Minister Henk Staghouwer stapt op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat meldde hij in een korte verklaring voor de pers op zijn ministerie. "Ik heb mij de vraag gesteld of ik de juiste persoon ben om leiding te geven aan de opgaven die er liggen", zei de CU-minister. "Ik ben afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben."

De minister lag onder vuur omdat hij boeren perspectief moest bieden, maar daar in eerste aanleg niet in slaagde. In de Tweede Kamer werd hij hard aangepakt. Zijn tweede perspectiefbrief ging vorige week septemberbrief heten en werd vervolgens uitgesteld. Volgens bronnen van het Algemeen Dagblad zou ook die brief onder de maat zijn geweest. De taken van Staghouwer worden waargenomen door zijn voorganger en partijgenoot Carola Schouten, die in het huidige kabinet minister van Armoedebeleid is.

Staghouwer beantwoordde geen vragen na zijn persconferentie en liep zonder in te gaan op de eerste vraag weg. Wel zei hij dat de landbouw- en visserijsector behoefte heeft aan perspectief voor de toekomst. "Dat die opgaven groot zijn is duidelijk."

AD - Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) stapt op: ?Brief over toekomst boeren was ondermaats?, 5 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #14
  • 7 sep '22
  • 21:12

Van der Wal gaat over dat budget, ze had Staghouwer niet eens geïnformeerd over haar plannen.
Beide ministers op 1 departement. Dat is toch niet normaal?
De nieuwe minister zou over een deel van de miljarden moeten kunnen beschikken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #13
  • 7 sep '22
  • 19:42

Wouter, budget? Er staan een pakket van heel vele miljarden gereed. Waar komt de minister van boeren nog tekort volgens jou?

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #12
  • 7 sep '22
  • 15:38

Ik vermoed dat Staghouwer gereformeerd is opgevoed. Gereformeerden krijgen vaak van huis uit twee gevoelens mee:
- plichtsgevoel
- schuldgevoel.

Zou me niets verbazen als Staghouwer uit plichtsgevoel aan deze rotbaan is begonnen, maar nu het fout gaat dat helemaal aan zichzelf wijt (i.p.v. aan zijn mission impossible) en zich schuldig voelt. Zou me ook niet verbazen als Carola Schouten in haar interimperiode dezelfde fout maakt, gevolgd door weer een andere CU-er.

Lijkt me beter als een CDA-er het mede door die partij veroorzaakte puin gaat ruimen. Cees Veerman zou het denk ik het best kunnen. Hij kent Brussel, is nog een halve boer en heeft gezag in de natuurbescherming. Maar laat hij dan wel eerst wat budget eisen.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #11
  • 7 sep '22
  • 11:47

De NRC analyseert nog even door: 'Rutte IV wist al vóór de zomer dat Henk Staghouwer wankelde' en de glastuinbouw is ongerust want 'Vertrek Staghouwer komt op zorgelijk moment' (Nieuwe Oogst).

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #10
  • 6 sep '22
  • 21:36

#9 Jeroen Candel en Frans Aarts zijn beide heel helder. De vraag is of “de boer” dit ook in de gaten heeft. Zolang de overheid toe blijft geven aan terreur van een klein deel van de boeren, overigens financieel gesteund door de keten, blijft het gerotzooi in de marge.

Gewoon een keer door zelf gecreëerde ellende heen gaan en op nieuw beginnen met een toekomst visie. Maar dan niet onder Rutte. Dat is gedoemd te mislukken. Dan liever Winsemius of Ed Nijpels als het persé VVD moet zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.