Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Wormen compost', Jacob Levine via Flickr

FlashStadswormerij Amersfoort sluit

Een wormenfabriek in de bebouwde kom waar wormen meststof uit afval maken. Dat is een leuk idee, maar het mag niet in de gemeente Amersfoort vanwege strenge regelgeving. In Amsterdam denken ze daar anders over.

De Amersfoortse ‘Stadswormerij’, zo heet het fabriekje, bevindt zich nu nog in een loods aan de rand van de stad. De initiatiefnemers wilden verhuizen, maar hun fabriek is volgens de wet een afvalverwerker, composteerinrichting en veehouderij ineen en mag daarom niet in de bebouwde kom huizen. Nu moet de fabriek op de oude locatie ontmanteld worden, omdat de wormenboerderij plaats moet maken voor een vestiging van het Regionaal Orgaan Verwijdering Afvalstoffen (Rova), een traditionele afvalverwerker. Een hard gelag voor de betrokken vrijwilligers en een groep medewerkers met een arbeidsbeperking van de wormerij.

Nu.nl - De Stadswormerij stopt noodgedwongen met de productie van compost | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 4 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 4 aug '22
  • 21:21

Wormerij is dus veehouderij, dan is duivenmelken en bijen houden dat ook?

:) Aan de gemeente Amersfoort,
Omdat wormen houden binnen uw gemeente een vorm van veehouderij is, vraag ik u om informatie over het houden van bijen voor de honingproductie binnen uw gemeente.
Graag ontvang ik meer informatie over het maximum aantal bijen per m2, de eisen voor honing slingeren, en de bouwvoorschriften voor een bijenkorf die uiteraard niet op het gas wordt aangesloten en de kosten voor het onttrekken van nectar aan het Amersfoortse groen.
Hoogachtend,
Een verontruste inwoner

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #2
  • 6 aug '22
  • 15:14

Ah, dan is een moestuintje een vorm van landbouw, onderhevig aan een vergunningplicht, bemestingsnormen en kwaliteitscontroles, en niet te vergeten een uitgebreide formulierenplicht. Bloemen zijn voer voor het bijenvee, en moeten dus ook aan allerlei standaarden voldoen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.